Pondělí 6. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

VIDEO: Požár na Helfštýně prověřil hasiče, museli zřídit dálkovou dopravu vody a cvičně evakuovat skoro stovku lidí

Desítky hasičů, policistů a dalších se dnes podílely na společném cvičení složek Integrovaného záchranného systému na Přerovsku. Linka tísňové pomoci přijímá krátce před devátou hodinou dopoledne informaci o požáru na hradě Helfštýn. Nebezpečné plameny zde uvěznily desítky osob.

Na místo ihned vyráží jednotky profesionálních i dobrovolných hasičů v prvním poplachovém stupni. Provedeným průzkumem potvrzují rozšiřující se požár na posledním nádvoří, dle zjištěných informací se uvnitř objektu tu chvíli nachází zhruba devadesát osob.

Vzdálenost hradu od dosahu zásahové mobilní techniky a místa hoření je několik stovek metrů, situace tedy vyžadovala dálkové vedení vody, posílené na několika místech přenosnými požárními stříkačkami.

Mezi prioritní činnost ale patřilo nasazení několika skupin pro evakuaci osob. Některé z nich se během požáru zranily a bylo nutné k pomoci povolat rovněž osádky zdravotnické záchranné služby. Postupně hasiči v dýchací technice evakuovali všechny osoby do bezpečí, zraněné na nosítkách transportovali k místu lékařské pomoci.


K událostí jsou následně povolány jednotky v druhém poplachovém stupni. Tedy celkově se na likvidaci podílely jednotky a další prostředky profesionálních stanic Lipník nad Bečvou, Přerov a Olomouc.

V místě byl zřízen štáb posílený spojovým vozem pro koordinované předávání informací na krajské operační středisko v Olomouci. V součtu profesionálních i dobrovolných jednotek hasičů zde zasahovalo osm jednotek.

Z řad dobrovolníků byly k pomoci povolány jednotky Lipník na Bečvou, Lhota, Osek nad Bečvou, Radslavice a Týn nad Bečvou.


Doprava vody k události byla řešena kyvadlově s čerpacího bodu v nedalekém Týně na Bečvou a následně transportována dálkovým vedením hadicemi až k místu požáru.

Cvičení mělo za účel procvičit rychlou evakuaci více osob do bezpečí. Ve spolupráci s Policii ČR procvičit i vyhledávání pohřešovaných osob při požáru a následný transport zraněných k další pomoci zdravotníků na místě.

Z pohledu hodnocení cvičení přineslo důležité poznatky a posuny v postupech řešení dopravy vody na velkém převýšení, ale i nestandardní zásah v často velmi složitě přístupném terénu hradu Helfštýn.

Zdeněk Hošák
tiskový mluvčí
HZS Olomouckého kraje
Sdílet