Pondělí 29. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na Liberecku hasiči ve středu zasahovali 16×, chytali hada, zachraňovali tele a hasili i požár

Během včerejšího dne vyjížděli hasiči v Libereckém kraji celkem 16×, z toho se většina událostí stala až po 17. hodině, kdy skutečně zásah střídal zásah.

Liberečtí profesionálové byli například v 17:02 hodin voláni do ulice Na Hradbách (Liberec), kde byl nalezen u restaurace had. Hasiči nemají pro odchyt žádné speciální nástroje, a proto museli improvizovat. Hada tak chytili do ochranného koše na přívodní vedení.

Jelikož bylo jasné, že jde o jedovatého hada, přes operační středisko byl zjištěn kontakt na ošetřovatelku plazů ze ZOO, kam hasiči zajeli. Poté dostali instrukce, kam mají tento typ zmije bezpečně vypustit.


Se zvířaty si museli poradit i českolipští hasiči. Ti vyráželi po 19. hodině do Zákup, kde spadlo tele do 1,5 metru hluboké jímky. U zásahu jim pomáhali dobrovolní kolegové z České Lípy a Zákup. Aby se hasiči k teleti dostali, museli nejprve odstranit betonovou skruž.

Nejprve jsme odkopali hlínu kolem skruže, poté skruž uvázali a pověsili na hák automobilové plošiny, pomocí které jsme ji vyzvedli ven. Díky tomu jsme získali dostatečný přístup a tele už jen rukama vyzvedli ven a předali ho majiteli.

popsal velitel zásahu českolipských profesionálních hasičů pprap. Karel Hrubý


Napilno měli i hasiči na Turnovsku. V 19:45 hodin jim by nahlášen požár lesní hrabanky po těžbě v lese mezi Svijanským Újezdem a Pěnčínem. K události se sjely celkem 4 jednotky hasičů – vedle turnovských profesionálů dobrovolní hasiči z Příšovic, Turnova a Svijanského Újezdu.

Jak hasiči po příjezdu zjistili, požár se nacházel ve špatně přístupném terénu pro mobilní požární techniku a hrozilo, že se vozy převrátí z příkré stráně. Přímo k místu zásahu tak jela pouze jedna cisterna, ostatní technika zůstala v dostatečné vzdálenosti a zajišťovala dodávku hasiva pomocí dálkové dopravy.

Místní hasiči pak vytipovali bezpečnější přístupovou cestu loukou, kam byly jednotky naváděny. Požár velikosti 50×30 metrů hasiči zdolávali dvěma vodními proudy, postupně místa prohrabávali ženijním nářadím a prolévali vodou. Likvidace požáru se podařila ve 21:19 hodin.


Tři jednotky hasičů (HZS LK PS Česká Lípa, Mimoň, Zákupy) také včera pomáhaly PČR při hledání pohřešované osoby v lokalitě kolem obce Bohatice na Českolipsku a v rojnici široké zhruba 2 km prohledávaly okolí.

Včera kolem 8. hodiny ranní havaroval na přímém úseku silnice v klesání za obcí Bohatice ve směru na Mimoň 50 letý řidič nákladního vozidla značky DAF. Ten tu z nezjištěných příčin vyjel do silničního příkopu, kde narazil do betonové propusti.

Přivolaní policisté pak zjistili, že škoda na vozidle činí přibližně 110 000 korun, a že řidič vozidla místo nehody opustil, aniž by dal o události někomu vědět.

Vzhledem k tomu, že na místě zanechal všechny své osobní věci, předpokládali jsme, že mohl být zraněn, vlivem šoku od nehody odešel a pak ztratil vědomí. Policisté Obvodního oddělení policie v Mimoni ho proto začali hledat v přilehlém okolí a na pomoc si přizvali psovoda se služebním psem.

Protože se ho pátrací skupině během dopoledne vypátrat nepodařilo, posílili ji další příslušníci integrovaného záchranného systému, včetně členů horské záchranné služby a dobrovolných hasičů, kteří byli do akce nasazeni od 15.30 hodin.

Při pátrání jim pomáhal i vrtulník s termovizí. Pohřešovaného muže objevili příslušníci integrovaného záchranného systému zhruba ve 20.45, bohužel bez známek života.

Policisté i lékař na místě vyloučili, že by se na jeho smrti podílela jiná osoba. Lékař na místě rozhodl, že bude jeho tělo podrobeno zdravotní pitvě.

por. Bc. Ivana Baláková, Policie ČR

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet