Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na Havlíčkobrodsku havaroval kamion s chemikáliemi

Ve čtvrtek 25. 1. 2007 krátce po půl dvanácté přijalo Krajské operační a informační středisko HZS kraje Vysočina hlášení o dopravní nehodě kamionu v obci Skuhrov, který skončil v příkopě a z kterého vytéká neznámá látka. Při dopravní nehodě nebyl nikdo zraněn.Ilustrač­ní foto

Na místě bylo zjištěno, že kamion převážel větší množství kyseliny sírové, kyseliny chlorovodíkové a kyseliny dusičné. Dále převážel hydroxid sodný a potravinářské přísady. Při dopravní nehodě došlo k úniku dosud neupřesněného většího množství kyseliny do životního prostředí – na vozovku, na okolní zeminu a do místního potoka. Na místo byli povoláni pracovníci odboru životního prostředí a České inspekce životního prostředí z Havlíčkova Brodu. O nehodě bylo informováno Povodí Vltavy.

Na místě události byla zřízena nebezpečná zóna, v které pracují jenom zasahující. Hasiči vápnem neutralizují kyselinu jak na zemi, tak na vodě v potoce, kde byla bagrem vytvořena hráz, aby co nejvíce kontaminované vody zadržela, po neutralizaci bude voda ředěna z přistavených cisteren. Byly odebrány vzorky vyteklé látky.

Vzhledem k výparům a zápachu z kyselin byli starostou obce místním rozhlasem informováni obyvatelé, aby se zdržovali doma a neotvírali okna.

Silnice byla v tomto úseku zcela cca 2 hodiny uzavřena. V současné době je silnice ve směru na Havlíčkův Brod zprůjezdněna, ale počítá se z jejím opětovným uzavřením, až se začne s vyprošťováním kamionu.

Na místě zasahovaly 4 jednotky profesionálních i dobrovolných hasičů.




Denisa Vrbová
tisková mluvčí
HZS kraje Vysočina
Sdílet