Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Silný vítr zaměstnává hasiče na Vysočině celý den

Od sedmé hodiny ranní do čtvrté hodiny odpoledne zasahovali hasiči na Vysočině v souvislosti se silným větrem u 54 událostí. Nejčastěji vyjížděli ke stromům, které padly na komunikace a bránily tak plynulému provozu.

Nejvíce událostí evidujeme na Havlíčkobrodsku (18 ) a Jihlavsku (17). Naopak na Třebíčsku musely jednotky požární ochrany v souvislosti s větrem zasahovat pouze třikrát.

Stromy z komunikací odstraňovali hasiči na Havlíčkobrodsku například u Jitkova, Skuhrova, Světlé nad Sázavou nebo Vilémovic. Na Jihlavsku zasahovaly jednotky u popadaných stromů například u Brtnice, Luk nad Jihlavou, Telče nebo Dobronína.

Nejvíce událostí, více než tři desítky, jsme zaznamenali mezi 14:00 až 16:00 hod. Všechny události se zatím obešly bez zranění osob.


Od 16:00 hod do 18:00 hod vyjely jednotky požární ochrany v našem kraji k dalším dvěma desítkám událostí v souvislosti se silným větrem. Celkový počet událostí se tak od rána vyšplhal na 74. Nejvíce událostí stále evidujeme na Havlíčkobrodsku (27) a Jihlavsku (25). V průběhu uplynulých dvou hodin hasiči odstraňovali stromy a větve, které padly na komunikace a bránily tak plynulému provozu.

V odpoledních hodinách zasahovali hasiči také v lesoparku Heulos v Jihlavě, kde došlo vlivem silného větru k pádu několika stromů. V souvislosti s tímto zásahem žádáme občany, aby při vstupu do parku a pohybu v něm byli maximálně opatrní a obezřetní. Kvůli bezpečnosti občanů byly také v lesoparku některé cesty zcela uzavřeny.

Petra Musilová
tisková mluvčí
HZS Kraje Vysočina
Sdílet