Pondělí 29. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Papoušek potrápil hasiče, zpátky k majitelce se mu večer nechtělo, počkal až do rána

Včera v 19:41 hodin přijalo operační středisko HZS Zlínského kraje žádost o záchranu papouška, který zůstal zachycen ve větvích vzrostlého stromu na ulici „Na Louce“ ve Zlíně.

Na místo hlášené události bylo vysláno družstvo hasičů – lezců centrální stanice Zlín s vozidlem TA – L2 Land Rover. Provedeným průzkumem bylo zjištěno, že papoušek zůstal ve větvích stromu zachycen za speciální postroj, který měl na svém těle a který bránil jeho uvolnění.

K výstupu do asi 15 metrové výšky využil velitel lezeckého družstva stupaček, které mu umožnily přiblížení se po kmenu až do koruny stromu, kde byl papoušek zachycen. Po delším úsilí a za použití trhacího háku se podařilo exota uvolnit. Ten však využil znovu získané svobody a přeletěl na jiný strom, kde svým zachráncům ve tmě zmizel.

Nejistota majitelky nad osudem domácího mazlíčka trvala jen do dnešních ranních hodin. Před sedmou hodinou byl papoušek znovu spatřen ve větvích stromu na ulici K Jaroslavicím, kde byl opět zachycen za svůj postroj.

Hasičům centrální stanice, kteří byli na místo vysláni, tentokrát stačil k provedení záchrany pouze nastavovací žebřík. Z výšky asi 8 metrů byl pak papoušek vyproštěn a předán své šťastné majitelce.

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet