Pátek 19. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Středočeský kraj se významně podílel na nákupu nové techniky pro dobrovolné hasiče z Bratkovic a Zalužan

Hasiči z Bratkovic na Příbramsku představili v sobotu 17. května 2013 svým spoluobčanům nový zásahový vůz – Land Rover Defender 130. Slavnostního křtu nového auta se zúčastnil i hejtman Středočeského kraje Josef Řihák.

Vůz bude připraven sloužit k dopravě osob a materiálu při zásazích v náročném terénu. Našim hasičům nahrazuje dosud užívaný automobil značky ARO. Lehký terénní vůz potřebujeme především v případech, kdyby došlo k požáru v okolních brdských lesích.

vysvětlil starosta obce Bratkovice Martin Nosek

Středočeský kraj se na pořízení vozidla Land Rover Defender pro bratkovické dobrovolné hasiče podílel částkou 200 tisíc korun.

Přeji vám, aby vám vůz dobře sloužil. A zároveň, abyste ho nemuseli často používat k zásahům při požárech, ale jen na předváděcích akcích. Děkuji všem, kteří se podíleli na přestavbě vašeho nového auta k záchranářským účelům.

řekl na slavnosti hejtman Středočeského kraje Josef Řihák


Z Bratkovic se hejtman Řihák přesunul do další obce na Příbramsku, do Zalužan. Také zde dostali dobrovolní hasiči v sobotu 17. května do užívání novou techniku. A to hydraulické nůžky, rozpínací zařízení a další vybavení pro vyprošťování osob z havarovaných aut.

Naše obec se nachází v blízkosti velmi frekventované silnice I/4 – Strakonické. Ta měla být již před 20 roky přestavěna na čtyřproudovou rychlostní silnici.

Jenže nejsou peníze a tak se po Strakonické stále jezdí jen ve dvou pruzích. A protože řidiči zde jezdí rychle a bezohledně, dochází tu k velmi vážným nehodám, při kterých musí být lidé vyprošťováni z aut.

vysvětlil starosta obce Zalužany Zdeněk Soukup

Také v Zalužanech popřál hejtman Josef Řihák hasičům, aby novou techniku nemuseli využívat při ostrých zásazích, ale jen při cvičeních a ukázkách pro veřejnost.

Děkuji vám za to, že jste přišli s iniciativou a máte zájem jako dobrovolníci pomáhat svým bližním i při tak náročných zásazích, jako je vyprošťování osob z havarovaného au­ta.

Vážím si toho, neboť vím, že jste museli absolvovat náročné kurzy a zkoušky. Máte výcvik srovnatelný s profesionály. Na rozdíl od nich ale děláte svoji práci dobrovolně, nezištně, na úkor svého volna.

řekl hejtman Řihák jednotce dobrovolných hasičů Zalužany při předávání hydraulických nůžek a vyprošťovací techniky

Pořízení této nové techniky pro zalužanské hasiče stálo 130 tisíc korun. Z toho Středočeský kraj se podílel částkou ve výši 100 tisíc korun.

Další peníze stál odborný výcvik jednotky zalužanských dobrovolných hasičů. Z větší části toto vyškolení zaplatil Hasičský záchranný sbor Středočeského kraje, územní odbor Příbram.

Velitel příbramské stanice HZS Jarmil Soukup v sobotu na závěr slavnosti předal zalužanským hasičům certifikát o odborné způsobilosti. Od soboty tak mohou pomáhat v případě neštěstí při vyprošťování osob z havarovaných aut.

Martin Poulíček
Odbor Kanceláře Hejtmana
Středočeský kraj

Sdílet