Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Českou republiku na mezinárodním mistrovství Maďarska reprezentovalo několik závodníků, celkovým vítězem se stal Stanislav Kalvoda

V příjemném prostranství budov Paláce umění a muzea Ludwig v Budapešti se v pátek 17. května 2013 konalo v pořadí již IX. Mezinárodní mistrovství Maďarska v disciplínách TFA.

Soutěž probíhala podle mezinárodních pravidel, byla tedy rozdělená do čtyř úseků. V prvním úseku závodníci roztahovali dva proudy B hadic na vzdálenost 80 metrů, poté museli svinout dvě hadice B a odložit je do připraveného boxu, pak na ně čekal závěrečný běh do cíle.


Druhý úsek začínal hamerboxem (100 úderů), poté přenesením 20kg závaží tunelem, dále následoval transport figuríny o hmotnosti 90 kilogramů na vzdálenost 100 metrů a překonání 2,5 metrů vysoké bariéry.


Ve třetí části hasiči nejprve museli přemístit a o konstrukci lešení opřít dva žebříky dlouhé 4,6 metru. Poté museli uchopit dva kanystry o hmotnosti 15 kilogramů a vynést je po schodech do třetího patra lešení.

Na vrcholu lešení na hasiče čekalo lano, pomocí kterého se musely vytáhnou dvě hadice B. Po vytažení hadic následoval sestup z lešení opět se dvěma kanystry, jejich odložení do vyznačeného prostoru, našroubování hubice na monitor a závěrečný běh do cíle.


Ve čtvrtém úseku závodníci zdolali 10 podlaží Paláce umění.


Závodilo se celkem v pěti hlavních kategoriích: TFA 18–29, 30–34, 35–40, 40–45, nad 45. Pořadatelé vypsali i soutěž družstev, do které se započítával součet tří nejlepších dosažených časů jednotlivých závodníků.

V rámci mistrovství byly vypsány i kategorie pro dobrovolné hasiče, podnikové hasiče, i kategorie pro ženy.

V závodě bylo klasifikováno celkem 158 závodníků ze tří zemí. Kromě závodníků z Maďarska se závodu zúčastnily i čtyři závodníci ze Slovenska.

Českou Republiku reprezentovali čtyři závodníci:

  • Stanislav Kalvoda – HZS Brno,
  • Josef Palát – Deza a.s. Valašské Meziříčí,
  • Jiří Štábl a Martin Štábl – Vranová Lhota.

Fantastického výsledku dosáhli Stanislav Kalvoda a Josef Palát. Díky vyrovnaným výkonům ve všech čtyřech úsecích závodu Stanislav Kalvoda s časem 5:39,8 minut obsadil první místo nejen v kategorii TFA35 ale především se stal absolutním vítězem a mistrem Maďarska.

Josef Palát svým časem 5:58,5 minut obsadil třetí místo v kategorii TFA35 a zároveň celkové páté místo v absolutním pořadí.

Jiří Štábl s časem 6:35,17 minut obsadil v celkovém hodnocení 18. místo. Martin Štábl s časem 6:57,7 minut skončil na 26. místě.

Úspěch českých hasičů podtrhla týmová soutěž. Škoda jen, že tento úspěch není oficiální. Těžko říci jakým nedopatřením nás pořadatelé neklasifikovali v soutěži družstev, kde bychom obsadili opravdu krásné první místo.

Velké poděkování patři všem, kteří se podíleli na zabezpečení výpravy.

Sdílet
Přiložené soubory
výsledková listina - celkové výsledky.pdf zobrazit online PDF 74 kB