Pondělí 6. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár domu v Brně se rozšířil na sousední objekty, hasičům se ho podařilo lokalizovat pomocí 6 C proudů

Vyhlášení druhého stupně požárního poplachu si vyžádal požár dvou rodinných domů v Brněnských Ivanovicích. 

Majitel kovoobráběcí dílny nahlásil dnes v 11:44 hod. požár rodinného domu, jehož součástí byla právě již zmiňovaná dílna. Na místo události byly okamžitě vyslány tři profesionální jednotky HZS JMK ze stanic Lidická, BVV a Líšeň. Zároveň operační středisko vyslalo místní dobrovolnou jednotku Brněnské Ivanovice.

Již po cestě jednotek PO k zásahu bylo z hustého černého dýmu patrné, že se jedná o rozsáhlejší požár. Tomu nasvědčoval i zvýšený počet telefonátů na tísňovou linku 150. Na základě těchto informací operační důstojník řešící mimořádné události na území Brna rozhodl o vyhlášení druhého stupně požární poplachu a vyslal na místo požáru další posilové jednotky, jmenovitě PS Starý Lískovec, JSDH Holásky, JSDH Bohunice a HZSp SŽDC.

První jednotky PO dorazily na místo události během deseti minut a hned při příjezdu bylo zřejmé, že se požár z dílny rozšířil na střechy dvou rodinných domů. Krátce po příjezdu hasičů došlo k explozi kanystru s benzínem na půdě jednoho z rodinných domů.

Hasiči na prvotní lokalizaci požáru nasadili dopravní vedení a dva útočné proudy. Na základě rozdílných informací od přihlížejících, že by se v jednom z objektů mohly nacházet dědi, rozhodl velitel zásahu o násilném vniknutí do objektu a provedení průzkumu uvnitř budovy. Informace o možné přítomností dětí se naštěstí nepotvrdily, ale při průzkumu byl nalezen a zachráněn pes. Zásah se tak obešel bez zranění osob i zvířat.

Během boje s požárem byla z objektu vynesena propanbutanová láhev a tlakové láhve ke svařovací soupravě. Nepříznivý vliv na hasební práce měla přítomnost hořčíku, který při kontaktu s vodou uvolňuje hořlavé plyny. Tomu musel být uzpůsoben způsob provedení hasebních prací.

K úplné likvidaci bylo potřeba nasadit pět útočných proudů a výškovou techniku. Po dvou hodinách od nahlášení mimořádné události bylo pomocí termokamery proměřeno místo požáru a vzhledem k tomu, že teplota konstrukcí a ohořelého materiálu nepřesahoval 36° Celsia, mohly jednotky PO zásah ukončit a vrátit se na své stanice.

Jednotka SDH Brněnské Ivanovice pomohla v odpoledních hodinách s provizorním zabezpečením obou rodinných domů proti povětrnostním vlivům pomocí plachet. Vyšetřovatel příčin požárů HZS JMK vyčíslil předběžnou škodu na 800.000,– Kč (400.000,– Kč na každém z domů). Příčina vzniku požáru byla předběžně stanovena jako nedbalost při obrábění hořlavých kovů.

mjr. Ing. David Jirouš
HZS Jihomoravského kraje

Sdílet