Sobota 18. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Osobní vozidlo přejelo do protisměru kde se střetlo s motorkáři, jeden nehodu nepřežil

V pondělí krátce před osmnáctou hodinou jsme přijali oznámení o vážné dopravní nehodě, ke které došlo na mezinárodní silnici I/38 mezi obcemi Čížov a Rančířov na Jihlavsku. Dvaapadesátiletý řidič osobního vozidla Škoda Octavia jel po silnici ve směru od Znojma na Jihlavu. Mezi obcemi Čížov a Rančířov přejel z dosud nezjištěných příčin do protisměru. Ve směru od Jihlavy na Znojmo projížděla skupinka osmi motocyklů. Jednalo se cizí státní příslušníky Švýcarska.

Osobní vozidlo srazilo postupně čtyři motorkáře. Řidič prvního motocyklu – jednapadesátiletý cizinec – na místě dopravní nehody zahynul. Dva další motocyklisté ve věku 47 a 48 let utrpěli zranění, se kterými museli být převezeni do nemocnice. Zdravotní stav jednoho z nich byl po převozu velmi vážný, a proto se musel okamžitě podrobit operačnímu zákroku. Motorkář je stále v ohrožení života. Čtvrtý motocyklista zůstal po kolizi bez zranění. V osobním vozidle cestovala s řidičem jeho devětačtyřicetiletá manželka, která utrpěla při srážce lehké zranění. Po ošetření v jihlavské nemocnici byla propuštěna bez nutnosti hospitalizace.

Na místo události vyjel kompletní výjezd služby kriminální policie a vyšetřování územního odboru Jihlava. Havarované osobní vozidlo Škoda Octavia bylo zajištěno odtahovou službou na záchytné parkoviště pro potřeby trestního řízení. U řidiče osobního vozidla provedli policisté orientační dechovou zkoušku s negativním výsledkem. Na místo události byl vyslán také krizový intervent Krajského ředitelství policie kraje Vysočina.

Okolnosti tragické dopravní nehody, stejně jako míru zavinění, vyšetřují jihlavští kriminalisté. Frekventovaná silnice I/38 mezi Stonařovem a Jihlavou musela být po celou dobu vyšetřování zcela uzavřena. Provoz se podařilo obnovit kolem půl desáté večer. Policisté prováděli ve Stonařově odklon dopravy přes Třešť a Kostelec do Jihlavy. V Jihlavě byla doprava odkláněna přes Brtnici zpět do Stonařova.

Policisté v Kraji Vysočina vyšetřovali od začátku letošního roku již devatenáct dopravních nehod s tragickými následky. V průběhu pondělí se jednalo o druhou tragickou nehodu na silnicích Kraje Vysočina.

kpt. JUDr. Dana Čírtková
tisková mluvčí PČR

Sdílet