Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na dálnici D1 havarovalo 20 vozidel

U hromadné nehody 20 vozidel zasahovali včera (27. 1. 2007) odpoledne hasiči na dálnici D1 u Rousínova na Vyškovsku. Nehoda byla operačnímu středisku HZS ohlášena ve 12:35 hodin a při odstraňování jejích následků více než tři hodiny zasahovaly dvě jednotky hasičů.

Na 221,5. kilometru dálnice ve směru na Brno na navátém sněhu a za snížené viditelnosti havarovala dvě osobní vozidla. Řidič tahače Mercedes ve snaze vyhnout se jim havaroval rovněž a souprava zatarasila oba jízdní i odstavný pruh dálnice. Do kamionu narazila vozidla audi a Renault Scénic, na zhruba kilometrovém úseku dálnice postupně havarovalo celkem 18 osobních aut a dvě nákladní vozidla. Dálnice byla ve směru na Brno uzavřená a provoz se částečně podařilo obnovit až po 15. hodině. Při hromadné havárii byli podle informací HZS zraněni čtyři lidé, z toho jeden muž byl zraněn těžce. Jednalo se o polského státního příslušníka, který vystupoval z nabouraného vozu na opačném konci hromadné havárie, a při tom byl sražen dalším autem. Pro těžce zraněného cizince přiletěl vrtulník Letecké záchranné služby, který vzhledem k ucpané dálnici musel přistát před havarovaným kamionem. Poláka hasiči na nosítkách k vrtulníku přenášeli do téměř kilometrové vzdálenosti.

Na havarovaných vozidlech hasiči udělali protipožární opatření a odpojili baterie. K vyproštění havarovaných vozidel byly na místo vyslány dva automobilové jeřáby. Jeřáb z Vyškova se po zatarasené dálnici ani po souběžné silnici první třídy ucpané havárií autobusu u Tučap nemohl dostat. Operační středisko HZS proto na místo muselo vyslat další jeřáb s nosností 14 tun, který k havárii dojel z Brna v protisměru. Hasiči pomocí jeřábu vyprostili vozidla Audi a Renault zaklíněná do kamionu Mercedes, který byl schopný jízdy a z místa nehody odjel po vlastní ose. Jeřábem vyprostili také další vozidla. Po 15. hodině se podařilo uvolnit jeden jízdní pruh dálnice.

Na Vyškovsku hasiči vyjížděli také k vážné dopravní nehodě vozidla Peugeot 206 u obce Moravské Prusy. Tato nehoda byla operačnímu středisku HZS ohlášena ve 14:37 hodin a při odstraňování jejích následků zasahovaly dvě jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů. Vozilo narazilo do stromu a oba zraněné a zaklíněné členy osádky auta – muže a ženu – museli hasiči vyprostit pomocí hydraulické techniky. Zraněná žena byla v bezvědomí a k jejímu transportu do nemocnice přiletěl vrtulník Letecké záchranné služby. Muž byl převezen do nemocnice sanitkou. Hasiči udělali na vozidle protipožární opatření a vrak auta od stromu odtrhli pomocí lana a navijáku.

Automobilový jeřáb vyškovských profesionálních hasičů dnes odpoledne zasahoval také při nehodě autobusu u obce Tučapy. Uvízlý autobus ze sněhu vyprostil jeřáb soukromé firmy. Ten ale při záchranném manévru sám zapadl a těžký mechanismus přijel vyprostit jeřáb hasičů.

-vap-

por. Mgr. Jaroslav Haid, tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet