Pátek 29. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Záchrana historické sochy Ježíše Krista

Činnost jednotky sboru dobrovolných hasičů města Písek během orkánu Kyrill, který se přehnal nad naší republikou dne 18. 1. 2007. Požár, spadané stromy, dopravní nehoda kamionu a závěrem záchrana historické sochy z kamenného mostu.


Jednotka hasičů města Písek byla ve čtvrtek 18. 1. 2007 poprvé povolána Operačním střediskem HZS JČK ÚO Písek již krátce po 18. hodině. Jednotka se na stanici rozdělila na dvě zásahová družstva. První družstvo s CAS 25 Liaz a vybavením pro technický zásah vyrazilo po 20. hodině do lokality Písek – Vrcovice, kde několik spadlých stromů blokovalo vozovku. Při průzkumu bylo zjištěno, že došlo i k poškození telefonního vedení a pádu sloupu a drátů do kolejí. Druhé družstvo vyrazilo na pomoc HZS a ZZS k dopravní nehodě kamionu s DA Avia 31. Následovala řada dalších zásahů pro obě družstva, zejména u několika desítek stromů spadaných do vozovky. Mimo to jednotka zasahovala u požáru komínového tělesa a urychleného zprůjezdnění hlavní silnice Písek – Praha kvůli průjezdu vozidla ZZS. Družstva se vrátila na základnu před pátou hodinou ráno.

V pátek v 8:00 opět vyjela jednotka k odstranění několika padlých stromů, práce trvala zhruba do 12:00. Odpoledne se pak členové věnovali údržbě techniky, nabroušení řetězů u motorových pil a dotankování.

V sobotu pak čekal jednotku neobvyklý zásah. Orkán totiž utrhl kříž se sochou Ježíše Krista z kamenného mostu. Kamenný most v Písku je nejstarším mostem ve střední Evropě a socha Krista z roku 1790 byla posledním originálem, který přečkal i povodně v roce 2002.

Jednotka Písek s dvěma vozidly a motorovým člunem a jednotka HZS Písek s TEA společně s potápěči od profesionálních i dobrovolných hasičů zahájili zásah krátce po půl jedné odpoledne. Hledání kříže na dně Otavy potápěčům komplikoval proud a nulová viditelnost. Bylo proto nutné hledat po hmatu. Kříž i se sochou nalezl po čtyřech hodinách pátrání potápěč Luboš Čuka z JSDH Písek. Téměř nepoškozená starožitnost byla přádána do rukou Městských služeb a památkářů v půl šesté večer.

-vap-

Za JSDH Písek Lukáš Nebes
 http://pisek.prvni-pomoc.com
Sdílet