Středa 1. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Hradci Králové hořelo v nemocnici, policisté nyní dostihli 83letého muže, který požár založil

Policisté v těchto dnech vypátrali a zadrželi 83letého muže, kterého obvinili ze zločinu obecného ohrožení a z přečinu vydírání.

Je důvodně podezřelý, že dne 22. 5. 2013 v budově Neurochirurgické kliniky FN Hradec Králové zapálil v prostorách vestibulu několik kusů nábytku, které zahořely a zapříčinil tak bezpodmínečně nutnou evakuaci 19 lidí, kterým bezprostředně hrozila újma na životě.

Dále měl tímto svým jednáním ohrozit život dalších několik desítek ležících pacientů, včetně zdravotnického personálu.

Je rovněž důvodně podezřelý, že dne 5. června 2013 písemně nutil prostřednictvím dopisu lékaře z Interní kliniky FN Hradec Králové pod pohrůžkou fyzické újmy, aby mu sdělil požadované informace.

Tohoto jednání se měl dopustit na stejném místě i v minulosti. To vše s osobním motivem. Pro momentálně zjištěný duševní stav byl muž hospitalizován v nemocnici. Za toto jednání mu hrozí 3 až 8letý pobyt za mřížemi.

por. Mgr. Lenka Burýšková
tisková mluvčí
Policie ČR


Ve středu 22. května po půl deváté dopoledne byl na operační středisko hasičů ohlášen požár na oddělení neurochirurgie v areálu Fakultní nemocnice v Hradci Králové.

Na místo vyjely obě jednotky profesionálních hasičů z centrální stanice Hradec Králové a stanice Pražská. Další tři jednotky dobrovolných hasičů z hradeckých městských částí Malšova Lhota, Třebeš a Plácky zůstaly jako záloha na svých základnách.

Po příjezdu první jednotky na místo bylo zjištěno, že požár vypukl na chodbě oddělení v prostoru pro návštěvy. Personál oddělení uhasil oheň ještě před příjezdem hasičů. Z oddělení muselo být evakuováno celkem 19 lidí, včetně čtyř dětí. Z toho se tři zaměstnanci, kteří hasili požár, nadýchali zplodin hoření a museli být ošetřeni lékaři.

Hasiči zkontrolovali celé patro oddělení a odvětrali prostor, včetně vyšších pater neurochirurgie. Požár zničil nábytek a okna. Příčiny vzniku požáru jsou předmětem šetření, nelze vyloučit úmyslné zapálení. Hmotná škoda nebyla prozatím vyčíslena.

por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje
Sdílet