Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

HZS Královéhradeckého kraje se nenudí…

Během víkendu hořela chalupa na Jičínsku, prádelna u rodinného domu na Hradecku a dnes ráno hospodářské stavení na Rychnovsku. U všech případů zasahovaly místně příslušné jednotky hasičů Královéhradec­kého kraje.

Požár v chalupě někdo založil úmyslně

V pátek (26. ledna 2007) v 08:43 hodin byl na operační středisko hasičů ohlášen požár v chalupě v obci Dolní Podůlší na Jičínsku. Na místo vyjeli profesionální hasiči z Jičína s jednou cisternou.
Po příjezdu na místo události bylo zjištěno, že kouř vychází z rozbitého okna chalupy. Pod oknem uvnitř místnosti doutnala dvě křesla. Hasiči doutnající křesla vynesli ven z chalupy a celou místnost odvětrali. Zplodinami hoření byla poškozena i malba místnosti.
Požár způsobila neznámá osoba, která rozbila okno chalupy a zapálila záclonu. Požár se následně rozšířil i na dvě křesla pod oknem. Majitel vyčíslil škodu na 100 tisíc korun. Při požáru nebyl nikdo zraněn.Případ dále šetří Policie ČR.

Foto: stanice Jičín

Hasiči likvidovali požár prádelny

Tři jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů vyjely v sobotu (27. ledna 2007) k požáru prádelny u rodinného domu v Těchlovicích na Hradecku. Požár byl na operační středisko hasičů ohlášen ve 12:58 hodin a na místo postupně vyjeli profesionální hasiči z Hradce Králové a dobrovolní hasiči z Těchlovic a Nechanic.

Po příjezdu na místo události bylo zjištěno, že došlo k požáru krabic s papírem v prostoru prádelny v suterénu rodinného domu. Hasiči provedli dohašení ohniska požáru a prostor odvětrali. Jeden obyvatel domu se nadýchal zplodin hoření a byl na místě ošetřen záchrannou službou. Požár se hasičům podařilo zlikvidovat ve 13:34 hodin. Plameny poškodily uskladněnou pračku, mrazicí box a malbu. Příčinou vzniku požáru byla pravděpodobně nedbalost při kouření, kdy nebyl dostatečně uhašen nedopalek cigarety. Majitel vyčíslil škodu na 20 tisíc korun.

Foto: centrální stanice Hradec Králové

Požár zemědělské usedlosti způsobil škodu za 150 tisíc korun

Požár hospodářského stavení likvidovali dnes (29. ledna 2007) ráno hasiči na osadě Dobřínov u obce Lokot na Rychnovsku. Požár byl na operační středisko hasičů ohlášen v 05:04 hodin. Na místo vyjeli profesionální hasiči z Rychnova nad Kněžnou, hasiči podniku Škoda Auto Kvasiny, dobrovolní hasiči z Rychnova nad Kněžnou, Častolovic a Solnice s osmi cisternami.

Požár zasáhl střešní konstrukci rodinného domu a střechu stodoly. V době příjezdu první jednotky byl již požár rozšířen na půdní prostory domu i stodoly. Hasiči v dýchacích přístrojích ihned začali s hašením půdních prostor a hořící slámy ve stodole. Aby požár nenapáchal ještě více škody na majetku, vynesli hasiči nábytek z obytné části domu. Uvnitř se nacházelo i pět kusů propanbutanových lahví, které hasiči také vynesli ven. Z podkroví stodoly vyskladnili hořící slámu, kterou následně dohasili. Požár se hasičům podařilo dostat pod kontrolu v 05:37 hodin, zcela zlikvidovat v 08:31 hodin. Hmotná škoda byla majitelem vyčíslena na 150 tisíc korun. Příčinou vzniku požáru byl pravděpodobně špatný stav komínového tělesa. Při požáru nebyl nikdo zraněn.

Foto: stanice Rychnov nad Kněžnou

por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje
Sdílet