Neděle 5. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V pražských Čakovicích v noci shořel objekt bývalé drážní váhy

Jednotky HZS SŽDC Praha a HZS hl. m. Prahy HS-10 Satalice byly povolány dne 24. 5. 2013 několik desítek minut před půlnocí k nahlášenému požáru v areálu železniční stanice Praha – Čakovice. Dle ohlášení měl hořet buďto vagon či nějaký blíže nespecifikova­ný domek.

Jako první se k události dostavila jednotka ze Satalic, která to má na danou adresu blíže, než drážní hasiči, ti se dostavili vzápětí.

Průzkumem bylo zjištěno, že se jedná o požár jednopodlažního drážního objektu o rozměrech přibližně 3×8m, zasaženého plamenným hořením v plném rozsahu. Hasiči z HS-10 rozvinuli dopravní vedení a přes rozdělovač jeden útočný proud C, druhý vytvořili poté drážní hasiči. Zasahovalo se v dýchací technice.

Vzhledem k tomu, že se hořící objekt nacházel v těsné blízkosti u skladových hal a hrozilo reálné přenesení požáru i na ně, byl na místo povolán automobilový žebřík, aby mohla být provedena kontrola ze vzduchu pomocí termokamery Dräger. Toto provedl po dojezdu výškové techniky velitel jednotky HZS SŽDC s negativním výsledkem, což bylo zapříčiněno včasným zásahem hasičů.

Plameny se podařilo zlikvidovat během několika minut, objekt bývalé železniční váhy, když bylo později upřesněno, oč se jedná, byl následně rozebírán a dohašován. Závěrečná kontrola požářiště termokamerou byla negativní.

Příčina požáru má souvislost s pohybem osob bez domova ve vyhořelém objektu. Škoda nevznikla, neboť se jedná o již nevyužívanou stavbu v demolici.

Sdílet