Neděle 5. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hořelo na pražské poliklinice Budějovická, naštěstí jen cvičně

Dnes, 25. 5. 2013 se v deset hodin dopoledne rozezněl požární poplach v budově polikliniky Budějovická ve čtvrté městké části. Z přízemí, kde se nachází recepční a informační pracoviště, byl aktivován zodpovědný pracovník požární ochrany budovy a přivolány hasičské jednotky.

Vzhledem k tomu, že se poliklinika nachází zhruba kilometr od hasičské stanice Krč (HS-6), netrvalo dlouho, než se objevila první zásahová vozidla HZS hl. m. Prahy a také družstvo JSDH MČ Praha 11, které bylo na krčské základně na stáži.

Velitel zásahu si na recepci okamžitě vyžádal plány objektu, aby mohl dle signalizace přesně určit místo požáru a obdržel informaci o tom, že se na úseku pátého patra, kde mělo hořet, nachází jedna osoba, která o sobě nedala dosud vědět.

Následně bylo první skupinou provedeno dopravní vedení s rozdělovačem, umístěným na chodbě schodiště, z něj vedl útočný proud C, druhá průzkumná skupina se vyzbrojila vanovými nosítky a šla hledat pohřešovanou osobu.

Na pátém poschodí, kde požár vypukl v jedné z ordinací lékařů, se ho hasičům podařilo brzy lokalizovat. Vzhledem k tomu, o jakou budovu se jednalo, povolalo operační středisko k události posilovou jednotku z HS-4 Chodov a také velícího důstojníka směny z HS-1 Sokolská.

Po dojezdu hasičů z Chodova byl vytvořen druhý útočný proud C, vedený do prostor ordinace a čekárny o patro výše, než začalo hořet, protože nebylo vyloučeno, že se plameny nerozšířily i do těchto místností. Současně s tím bylo řešeno odvětrání objektu pomocí přetlakové ventilace a byla aktivována protipožární klapka na střeše budovy. Když se dostavil i velící důstojník směny, převzal si velení zásahu.

Pohřešovaná osoba byla průzkumnou skupinou nalezena a snesena na nosítkách před polikliniku, kde byla předána k oštěření záchranné službě (ta se cvičení nezúčastnila).

Jakmile byl požár likvidován, započalo balení použitého materiálu a velitelé provedli společně s požárním technikem vyhodnocení provedených opatření a požárních evakuačních plánů. Poté následoval odjezd jednotek zpět na své základny.

Zúčastněné jednotky:

  • HS-1 – velitelský vůz
  • HS-4 – družstvo, cisterna
  • HS-6 – 2× družstvo, AZ-30, cisterna
  • JSDH Praha 11 – družstvo
Sdílet