Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

SEARCH PATROL 2013: Třetí srpnový víkend ožila Česká Kamenice soutěžním setkáním psovodů

Občanské sdružení Záchranáři Česká Kamenice (ZČK) uspořádalo ve dnech 16. – 17. srpna 2013 v České Kamenici a okolí první ročník nové soutěže pro psovody záchranných psů z celé České republiky.

Psovodi soutěžili v tříčlenných družstvech. Každé družstvo se skládalo z psovoda se psem (K-9 tým), který se specializuje na sutinové vyhledávání a psovoda se psem se specializací na plošné vyhledávání. Třetím členem družstva byl team leader, ten byl zároveň doprovodem pro K-9 tým pro plošné vyhledávání.


K-9 týmy čekalo několik denních a několik nočních pátrání po pohřešovaných osobách, které psi hledali v rozlehlých místech v lese, v jeskyních, v opuštěných či pobořených a zničených budovách.

Nedílnou součástí bylo překonávání překážek pomocí lanové techniky pod odborným dohledem profesionálních lezců a také poskytování první pomoci. Každá oblast byla hodnocena zkušeným a kvalifikovaným komisařem.


Jeden z nočních scénářů například simuloval mohutný výbuch plynu v českokamenickém Benaru, dokonce posunul jednu z obvodových nosních zdí a nadzvedl střechu ještě stojícího objektu a tím porušil statiku.

Výbuch poranil velké množství lidí, kteří již byli ošetření a odvezení rychlou záchrannou službou. Podle posledních zpráv se zde ještě nacházela skupina místních bezdomovců.


V nedalekých jeskyních pro změnu došlo k závalu. Na místě se nacházeli tou dobou 4 speleologové, jeden z nich stihl jeskyni opustit ještě před zavalením. Okamžitě kontaktoval hasiče a poprosil je o pomoc.

Na místě byla nasazena skupina dvou psovodů a týmově propátrávala dle vlastního uvážení dvě místa, kde k závalu došlo a kde se měli pohřešovaní nacházet.


Denní scénáře pak uvedly psovody do dalších situací – utržení matky s dítětem při slaňování či výbuchu benzínu v depu při závodu motokár.


Výsledky jednotlivci – plošné vyhledávání:

  1. Pavel Morávek / SDH Hejnice
  2. Lucie Čiperová / ZBP Pardubického kraje
  3. Pavel Dymeš / ZBK Hradec Králové

Výsledky jednotlivci – sutinové vyhledávání:

  1. Petra Řeháčková / SDH Hejnice
  2. Jůlia Bukovinská / ZBK Moravskoslezského kraje
  3. Marie Klůsová / SDH Želiv

Výsledky družstva:

  1. Družstvo SDH Hejnice
    • Lenka Čápová, Pavel Morávek, Petra Řeháčková
  2. Družstvo složené z ZBK Moravskoslezského kraje + ZBK Pardubického kraje
    • Radka Dujková, Robert Novák, Jůlia Bukovinská
  3. Družstvo složené z ZBK Pardubického kraje + ZBK Ústeckého kraje
    • Radim Sobotka, Lucie Čiperová, Ladislav Pozdníček

Záchranáři Česká Kamenice, o. s. jsou složkou Integrovaného záchranného systému České republiky. Členy organizace jsou převážně profesionální záchranáři či studenti záchranářských oborů, kteří se této činnosti chtějí věnovat i ve svém volném čase.

Mezi cíle organizace patří jak vzdělávání veřejnosti, tak vzájemné mezioborové vzdělávání členů, aby byli schopni lépe vykonávat svou profesi a znát i práci svých kolegů z jiných oblastí IZS.

V roce 2012 v rámci občanského sdružení vznikla jednotka psovodů záchranných psů. Skupina zkušených psovodů se věnuje převážně výcviku psů pro praktické nasazení.


Sdílet