Čtvrtek 25. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči zabránili úniku oleje do Oslavy

K úniku nebezpečných látek na vodní plochu vyjížděli včera (29. ledna 2007) před polednem hasiči do Oslavan na Brněnsku. Pracovníci soukromé firmy v Padochovské ulici ohlásili únik zhruba 100 litrů oleje do dešťové kanalizace, která ústí do řeky Oslavy.

Na místo postupně vyjely čtyři jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů, o události byli informováni i pracovníci odboru životního prostředí Městského úřadu v Ivančicích.

Díky rychlému ohlášení události a okamžitému zásahu hasičů se podařilo zabránit nekontrolovanému proniknutí oleje do řeky. Hasiči kanalizační výpusť do řeky utěsnili kanalizační ucpávkou. U kraje zamrzlé řeky pak v ledu uvolnili zhruba dvoumetrový pás pro odtok vody, na který postavili dvě norné stěny a jejich okraje utěsnili sorbčními hady. Z ústí kanalizace pak postupně do řeky vypouštěli vodu s olejem, který na hladině řeky zasypávali speciálním sorbentem na vodní plochy. Kontaminovanou směs sorbentu nasáklou olejem pak z hladiny sbírali do speciálních nádob přistavených pracovníky firmy. Po zachycení uniklého oleje na hladině řeky hasiči sorbentem zasypávali také kanalizaci a téměř stometrové potrubí z firemního areálu do řeky opakovaně propláchli vodou. Při zásahu hasiči spotřebovali deset pytlů sorbentu, což je množství, které pojme 100 litrů ropných produktů. Ekologickou likvidaci kontaminovaného sorbentu zajistí pracovníci firmy, v níž se stala havárie.

Protože po 15. hodině po opakovaném proplachování kanalizace z výpusti vytékala jen voda bez ropných produktů, hasiči rozebrali norné stěny a zásah ukončili. Podle dosud zjištěných poznatků nevznikla žádná škoda na životním prostředí.

-wap-

por. Mgr. Jaroslav Haid, tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet