Sobota 4. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

VIDEO: V Ostravě se zřitila část neobydlené budovy, na místě byli hasiči a kynologové

Na Cihelní ulici v Ostravě došlo dnes ráno ke zřícení části třípodlažního objektu v bývalém areálu Budoucnost. Budova nebyla obývaná, podezření na přítomnost osob se zatím nepotvrdilo.

AKTUALIZACE 14:45
Po ranním zřícení části budovy (kdysi s kancelářemi) se certifikovaní psi z Městské policie Ostrava nezávisle na sobě označili místo, kde by mohla být zasypaná osoba. Proto HZS Moravskoslezského kraje povolal na místo Záchranný útvar HZS ČR v Hlučíně s jeho těžkou technikou (viz fotografie), která postupně odklízela betonové a cihlové sutiny, o přestávkách vždy hasiči z HZS MSK prozkoumávali sutiny, zda tělo neobjeví. Zatím nebylo žádné tělo objeveno.

Jednotka HZS Moravskoslezského kraje byla dnes ráno kolem půl osmé povolána na místo zřícení části třípodlažní budovy nedaleko centra Ostravy v areálu firem mezi Cihelní ulicí a železniční tratí nedaleko Českobratrské ulice (v minulosti to býval velký areál sodovkáren). Zřícení zjistili ráno zaměstnanci firmy.

Zřítila se boční stěna a dvě patra budovy. Hasiči zajistili místo pádu a povolali certifikované psy se psovody z Městské policie Ostrava (celkem 3 psi, specializovaní na vyhledávání osob ze sutin). V tuto chvíli psi opakovaně prozkoumávají sutiny, také již byla povolána těžká technika ze Záchranného útvaru (hasičů) HZS ČR v Hlučíně.

Na místě je vedle hasičů z HZS MSK, Policie ČR a Městské Policie Ostrava stavební policie z ostravského magistrátu a statici. Ti, pokud jsem tomu dobře rozuměl, předběžně rozhodli o demolici části budovy, kde byly ještě před pěti lety kanceláře, ale od té doby je nevyužívaná. K prvnímu pádu části boční stěny došlo minulý čtvrtek, tehdy psi nenašli žádné tělo.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet