Úterý 16. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Sokolovský profesionální hasič dostal finanční pomoc pro svého nemocného syna od svých dobrovolných kolegů

Každý den pomáhají hasiči, ať už profesionální nebo dobrovolní, všem okolo. Kdokoliv potřebuje jejich pomoc, jsou připraveni okamžitě vyjet a podat pomocnou ruku. Ale i hasiči se mohou dostat do situace, kdy i oni potřebují pomoc od ostatních.

A tak začal i nápad v Horním Slavkově, na jehož konci bylo dojetí i radost. „Někdy na přelomu roku jsme si řekli, že kromě běžných výjezdů bychom mohli pomoct i jinak. Dát třeba dohromady nějaké peníze a předat je někomu, kdo je opravdu potřebuje,“ popisuje začátek myšlenky člen dobrovolných hasičů z Horního Slavkova Ludvík Halaši.

„Nechtěli jsme ale posílat nic nadacím nebo podobným institucím. Ne že by nadace nefungovaly, ale tam nevíte, kde vaše peníze skončí, a my chtěli pomoc někomu konkrétnímu,“ dodal. Slavkovští hasiči si vzpomněli na svého kolegu Jana Šnajdra, profesionálního hasiče ze stanice Sokolov, se kterým se často potkávají na výjezdech. Janu Šnajdrovi se narodil syn Honzík s vážnými zdravotními problémy.

Honzík nedokáže sám ani udržet hlavičku vzpřímeně, nedokáže stát ani sedět a potřebuje celodenní péči. Rodiče Honzíka se nevzdávají a stále hledají nové možnosti léčby. Nyní mají za sebou několik cyklů takzvané Klim-therapy, která Honzíkovi pomáhá. Zdravotní pojišťovny ale tuto léčbu nehradí a vše je tak na rodičích. A přesně na tuto léčbu se rozhodli slavkovští hasiči přispět.

Z původního nápadu, kdy slavkovští dobrovolní hasiči začali každý měsíc dávat na stranu část peněz ze svých výplat a také dávali dohromady peníze z brigád při rozebírání autovraků určených pro výcvik vyprošťování při dopravních nehodách, připravili také zábavné odpoledne se záchranářskou tématikou, při kterém chtěli Janu Šnajdrovi našetřené peníze předat.

Během Dne s IZS, který se konal v sobotu v Horním Slavkově, si návštěvníci mohli prohlédnout zásahovou techniku hasičů, vyzkoušet si jejich vybavení, pro děti byly připravené nejrůznější soutěže a atrakce, s ukázkami pomohli i další kolegové. Příslušníci z vězeňské služby předvedli ukázku práce zásahové jednotky při vzpouře vězňů či zadržení prchajícího vězně služebním psem. Děti si mohly vyzkoušet také zásahové prostředky policie, stejně tak vybavení záchranné služby, kdy se učily například první pomoc či masáž srdce.

Dobrovolní hasiči z Chodova pak během akce předvedli ukázku zásahu při dopravní nehodě s vyproštěním, hasiči z Lokte zase ukázku hašení hořícího auta. Nejmodernější techniku pak přivezl ukázat i Hasičský záchranný sbor Karlovarského kraje. Na závěr všem zahrála místní slavkovská beatové kapela bez nároku na jakýkoliv honorář.

Na tuto akci byl vstup zdarma, každý kdo přišel, mohl dobrovolně přispět do pokladničky pro Honzíka. A také všichni návštěvníci nějaké peníze darovali, někdo pár korun, ale našli se i tací, kteří do pokladničky hodili tisícikorunu. Zároveň i provozovatel stánku s občerstvením na této akci na konci vzal komplet celou tržbu a všechny peníze rovněž předal na léčbu Honzíka.

„Říkali jsme si, že bude super, kdybychom Honzíkovi předali tak třicet tisíc. Nakonec to bylo před 87 tisíc korun,“ uvedl za pořádající slavkovský sbor Petr Weiss. Protože takovou sumu nikdo nečekal, během předání daru málem došlo i na slzy. „Když jsem Honzovi Šnajdrovi ty peníze dával, chvíli jsem opravdu nemohl říct ani slovo,“ přiznával Petr Weiss. „Ani nevím, jak všem moc poděkovat. Něco takového jsme opravdu nečekali,“ dodal viditelně dojatý Jan Šnajdr. Ten se celé akce zúčastnil i s malým Honzíkem. „Hlavně bychom si přáli, aby peníze pomohly,“ doplnil Petr Weiss.

Příběh malého Honzíka, průběh jeho léčby a další možnost pomoci je možné najít na internetových stránkách www.pomocprohonzika.cz. Ty jsou určené právě pro to, aby se co nejvíce lidí dozvědělo o osudu tohoto malého chlapce a boji jeho rodiny o uzdravení. Slavkovská akce není první pomocí hasičů svému kolegovi. Když Jan Šnajdr potřeboval koupit speciální dětský kočárek pro Honzíka, pojišťovna mu zaplatila jen polovinu.

Když se to dozvěděli jeho kolegové z práce, během několika dnů dali dohromady potřebných přes třicet tisíc korun, díky kterým si Jan Šnajdr mohl kočárek pro Honzíka koupit. Slavkovští hasiči i ostatní kolegové věří, že toto není poslední pomoc, kterou Jan Šnajdr potřebuje a kterou mu poskytnou. „Pro nás platí jedno – hasiči drží při sobě,“ uzavřel Petr Weiss.

Martin Kasal
tiskový mluvčí
HZS Karlovarského kraje
Sdílet