Pátek 19. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Jihomoravští hasiči zahájili spolupráci se Zakarpatskou oblastí Ukrajiny

V ukrajinském Volovci se 10. května 2013 uskutečnilo oficiální setkání zástupců HZS JMK s náčelníkem voloveckýh hasičů Mykolou Gwozdakem. 

V rámci rozvoje vzájemných vztahů předali jihomoravští hasiči dary voloveckým kolegům v podobě nepotřebného a vyřazeného vybavení, jenž se hodí pro každodenní práci.

Nad akcí převzal patronát generální konzul České republiky ve Lvově, David Pavlita a náčelník ministerstva pro mimořádné situace pro Zakarpatskou oblast Miroslav Ščerbej. Čestnými hosty setkání byl náčelník Zakarpatské horské služby Viktor Opalenyk a český iniciátor projektu partnerství spolupráce mezi HZS JMK a hasiči z Ukrajiny-Zakarpatské oblasti, dobrovolník Radim Kupec z Brna.

Ten spolu s voloveckými hasiči vedl lednové pátrání po nezvěstném českém chlapci, jenž se pohřešoval v Karpatských horách. Celá akce vznikla jako poděkování za neskonalé úsilí, odvahu stovek záchranářů a dobrovolníků, kteří v extrémních podmínkách s minimálním a často nevyhovujícím vybavením nasazovali vlastní zdraví a životy v obrovské, bohužel dosud neúspěšné snaze najít a zachránit pohřešovaného chlapce.

Součástí setkání byla také prezentace HZS JMK vedená Tomášem Richterem, velitelem brněnské požární stanice Lidická a Bedřichem Valáškem a Martinem Lepkou, veliteli čet ze stejné stanice. Na prezentaci navazovala obsáhlá exkurze hasičských a záchranných sborů v zakarpatské oblasti vedená jednotlivými náčelníky stanic.

Výsledkem setkání byl podpis dohody o partnerství a spolupráci obou stran. Během zasedání vedoucích členů delegací HZS JMK a ministerstva pro mimořádné situace Ukrajiny, zdůraznili přítomní patroni akce, David Pavlita a Miroslav Ščerbej význam tohoto mezinárodního programu, jelikož ochrana zdraví a života je prioritou pro hasičské a záchranné sbory obou zemí.

V závěru zakarpatská strana poděkovala za dary a vyjádřila potěšení z budoucí spolupráce.

mjr. Bc. Tomáš Richter
velitel PS Lidická
HZS JMK

Sdílet