Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dobrovolní hasiči z Jablonce nad Jizerou mají novou cisternu Tatra, speciál zakoupili v německém bazaru

Na základě inzertní nabídky na internetu Sbor dobrovolných hasičů s Městským úřadem Jablonec nad Jizerou zakoupili v německém hasičském autobazaru zánovní hasičskou cisternu na podvozku TATRA 815 6×6.

Automobil byl vyřazen ze služeb profesionálních hasičů německé firmy BASF u Drážďan. Jednalo se o kombinovaný hasičský automobil, který obsahoval nerezové nádrže na 5 000 litrů vody, 2 000 litrů pěnidla a držáky na 6 kusů 30kg tlakových lahví na CO2.

Vozidlo bylo vyrobeno v roce 1990 a mělo najeto 38 900 km. Jeho hasičská nástavba byla v roce 2002 repasována českou firmou THT Polička. Delegace ve složení starosta sboru, velitel jednotky, technik jednotky a starosta obce provedla 25. dubna důkladnou prohlídku a vozidlo za 20 000 EUR zakoupila.

Následně hasiči po vlastní ose a bez sebemenších závad přejeli od Holansko- Belgických hranic do Jablonce nad Jizerou (cca 800 km). Po nezbytných náležitostech, jako je evidenční a technická kontrola, bylo vozidlo 29. dubna přihlášeno a vybaveno českými poznávacími značkami.

Vozidlo bylo po obvodu doplněno o vodorovný bílý pruh a nálepky identifikace JPO. V pátek 17. května pan farář Ivo Kvapil hasičskému speciálu požehnal a pokřtil jej.

Následně starosta města Jablonec nad Jizerou pan Ing. Miroslav Kubát, za přítomnosti zástupců PČR z OO Rokytnice nad Jizerou, místostarosty obce Jablonec nad Jizerou, delegace hasičů z německého města Weinbela, mladých hasičů a místních občanů, předal vozidlo do užívání členům výjezdové jednotky SDHO Jablonec nad Jizerou.

V následujících dnech došlo postupně k propojení nádrží a tím získání celkového objemu 7 000 litrů vody, zhotovení a upevnění plastové nádrže na 420 litrů pěnidla a doplnění 6 ks 30kg lahví na CO2.

Po dovybavení hasičskými prostředky, motorovou řetězovou pilou, plovoucím čerpadlem a dýchací technikou, bude vozidlo TATRA 815 6×6 s označením KHA 32– S3R sloužit výjezdové jednotce za dosluhující CAS 25 Škoda 706 RTHP.

Za SDH František Javůrek

Sdílet