Čtvrtek 2. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasící přístroje na hořící přístavbu u rodinných domů ve Zlínském kraji nestačily

Jako první se pokusili s požárem, který vznikl v jednopodlažní hospodářské části mezi navazujícími rodinnými domy, bojovat majitelé a zaměstnanci. K hasebnímu zásahu použili ruční hasící přístroje, které však byly vzhledem k rychlému rozvoji a rozsahu požáru neúčinné. Plameny se tak rychle šířily na střešní konstrukce objektu a začaly ohrožovat i obytné budovy.

O vzniku požáru bylo naše operační středisko informováno v 11:47 hodin. Po zpracování prvotních informací byl vyhlášen poplach jednotce profesionálních hasičů stanice Valašské Meziříčí, která vyjela na místo události s jedním zásahovým vozidlem a automobilním žebříkem. Současně byl také vyhlášen poplach jednotkám dobrovolných hasičů obcí Kelč a Kunovice. Následně byli zasahující hasiči posíleni ještě jednotkou obce Opatovice. Na místě požáru tak zasahovaly další tři cisternové vozy.

Provedeným průzkumem bylo zjištěno, že požár zasáhl hospodářskou část, na kterou z obou stran navazovaly obytné budovy. Za použití čtyř útočných proudů se podařilo hasičům zastavit šíření plamenů po střešních konstrukcích a v 12:53 hodin požár lokalizovat. Následovalo rozebírání zasažených konstrukcí a dohašování jednotlivých ložisek požáru. Likvidaci události mohl tak velitel zásahu ohlásit až v 14:43 hodin.

Při požáru, který předběžně způsobil škodu ve výši 300.000,– Kč nebyl nikdo zraněn. Hasičům se podařilo zachránit další majetek v hodnotě asi 5 000.000,– Kč. Příčina vzniku požáru je nadále v šetření HZS Zlínského kraje.

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet