Pátek 19. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

U nehody ohrozil záchranáře polský kamion

Záchranáři musí být u požárů, technických zásahů či při vyprošťování lidí připraveni na nejrůznější nepředvídatelné situace. Perné chvilky jim připravil při zásahu u jiné dopravní nehody v Třinci-Oldřichovicích o uplynulém víkendu řidič polského kamionu.

Ten si při riskantním projíždění či spíše klouzání kolem stojících vozidel záchranářů zahrál nebezpečný bowling – rozbil boční zpětné zrcátko a bočním škrábancem označkoval cisternovou stříkačku, těsně minul další vůz hasičů a také dvě auta Policie ČR. A přitom to první z nich stálo na začátku místa nehody a mělo rozsvícené majáky.

V sobotu 27. 1. 2007 po poledni vyjeli profesionální hasiči ze stanice v Třinci do městské části Oldřichovice. V místě zvaném Dušinec havaroval srbský tahač s návěsem, který vezl čokoládová vajíčka. Jeho řidič nezvládl řízení na kluzké vozovce a převrátil se do příkopu, kde se zastavil až o strom a ten doslova „skalpoval“ kabinu řidiče. Nejhůř dopadlo sedadlo spolujezdce, kde ale naštěstí nikdo neseděl – řidič jel sám – směrem na Slovensko.

Hasiči tak z havarované kabiny „pouze“ vyprostili zhruba pětačtyřicetiletého řidiče a předali jej Rychlé záchranné službě z Třince. Po ošetření v nemocnici se mohl Srb dokonce vrátit zpět na místo nehody. Jako zázrakem vyvázl pouze s pohmožděninami.

V době, kdy hasiči kontrolovali, zda z kamionu neunikají provozní kapaliny, a čekali, až přijede ze stanice v Ostravě-Zábřehu vyprošťovací vůz a automobilový jeřáb, se ke koloně hasičských a policejních aut přiřítil ze zatáčky klouzající polský kamion – s hlasitým troubením. Bylo zřejmé, že jeho řidič nevzal na vědomí aktuální stav vozovky – tedy náledí a silné sněžení.

Nejprve uštědřil boční škrábanec osobnímu autu krajanky (tedy polské řidičky), těsně minul auto Policie ČR s rozsvícenými majáky, ale už trefil cisternovou automobilovou stříkačku Tatra 815 třineckých hasičů, v jejíž kabině seděl řidič. Pak na milimetry minul hasičský chemický automobil a druhé policejní vozidlo, které stálo na druhé straně dopravní nehody. Zastavit se mu podařilo asi až po dalších padesáti metrech. Za Polákem jel další kamion, tentokrát litevský. Když jeho řidič viděl, co se děje, raději se rychle otočil a ujížděl pryč od nehody.

Z kabiny polského kamionu vylezl také zhruba pětačtyřicetiletý řidič a začal se vymlouvat na náledí. Uniformovaným mužům se snažit vnutit deset eur jako náhradu škody. To samozřejmě na policisty neplatilo. Navíc jen škoda na panoramatickém, nastavitelném a ohřívaném bočním zrcátku hasičské cisterny se dala odhadnout tak na deset tisíc korun. Polský řidič musel samozřejmě počkat až na vytažení kamionu s vajíčky a uzavření první nehody. Jak jej pak policisté potrestali, zasahující hasiči nevědí, ale když z Oldřichovic odjížděli, prý se „netvářil nadšeně“.

Anabáze polského kamionu nakonec dopadla pro hasiče dobře, pouze s desetitisícovou škodou na autě. „Byly to pouze škrábance a rozbité zrcátko, ale co kdyby to nevyšlo? Jó, hasič tvrdej chleba má,“ povzdechl si jeden ze „zachráněných“ mužů v zásahovém obleku.

-wap-

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet