Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Austrálii opět hoří

Hustý dým, který se valí z nekontrolova­telných požárů, zahalil australskou metropoli.

Zdravotničtí činitelé pro oblast hlavního města varují, že hustý kouř může způsobit problémy především lidem trpícím astmatem. Neměli by vycházet a v případě sebemenších dýchacích potíží by měli vyhledat lékaře.

Se třemi požáry v národním parku Namadgi u Canberry bojuje asi 250 hasičů. Do boje proti ohnivému živlu byly dnes nasazeny vrtulníky námořnictva pro shazování vodních bomb a monitorování situace a také několik buldozerů. Na pomoc hasičům byli vysláni v okolí Canberry také vojáci. Plameny zatím neohrožují domy ve městě, které je sídlem australského parlamentu.

Podle úterního sdělení šéfa hasičů v oblasti Petera Lucase- Smithe oheň řádící v parku již v úterý dosáhl povodí řeky Cotter, která vodami zásobuje přímo potrubní systém pitné vody v hlavním městě. Pokud by celou oblast zasáhly silné lijáky, kvalita vody v řadu by se mohla zhoršit, protože déšť by spláchl popel do řeky a následně i do vodovodního systému, upozornil.
Jestliže se nezmění počasí, požáry by mohly zuřit ještě dalších šest týdnů. Meteorologové bohužel od pátku předpovídají zvýšení teplot, což by jen ztížilo úsilí hasičů.

Ohnivý živel sužuje také odlehlé oblasti v jihoaustralském státě Victoria, neohrožuje tam však žádné obydlené části.

Rozsáhlé požáry vypukají v období suchého léta v Austrálii na jižní polokouli pravidelně. Mnoho jich bývá založeno žháři, avšak tuto zatím poslední vlnu způsobily minulý týden bouře s blesky.
Sdílet