Středa 8. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ve čtvrtek vyjížděli středočeští hasiči ke 30 případům, způsobených vytrvalým deštěm, podobně pokračují i dnes

Jednalo se především o popadané nebo nakloněné stromy nad komunikací, čerpání vody z lagun, ze zatopených garáží a sklepů a v noci i na monitoring toků. I když výjezdy byly v celém kraji, přece jen více problémů bylo v západní části – Berounsko, Kladensko a v severní části kraje – Mělnicko a Mladoboleslavsko. Venku byli profesionální i dobrovolní hasiči.

Vodu ze sklepů jsme čerpali například v Kladně, Nučicích (P-Z), Lochovicích (Be). Lagunu vytvořenou z vody vytékající z lesa a přelévající se přes komunikaci jsme likvidovali na Rakovnicku ve Velké Bukové, na P-V v Tehově zase vodu, která stekla do jámy připravené pro bazén. Popadané stromy jsme likvidovali například v Kutné Hoře nebo v Solenici na Příbramsku.

Večer a v noci měli problémy s místními toky na Hořovicku. Jednalo se například o obec Hořovice, Kotopeky, Stašov, Bavoryně a Hostomice. V některých místech dokonce jednaly povodňové komise a vyhlašovaly 2. stupeň povodňové aktivity. Naštěstí po půlnoci voda začala klesat.

K popadaným stromům jezdíme i dnes – v pátek ráno. Strom padlý přes komunikaci jsme už odstraňovali v Příbrami ve směru na Jince, v Kamenných Žehrovicích u vlakového nádraží na Kladensku nebo znovu na Příbramsku v Boroticích-Čelin

Od půlnoci do 13:00 hodin jsme v kraji vyjížděli 25× na technickou pomoc – odstraňování stromů z komunikací, čerpání vody nebo monitorování toků.

Dopoledne například rakovničtí hasiči kontrolovali potok, protékající Rakovníkem. Ucpaný most, díky naplaveným větvím, uvolnili za pomoci háků a navijáku. V Jesenici čerpali vodu ze zatopeného sklepa hasiči ze stanice HZS Jílové.

Voda už dosahovala do výše 40 cm a stále přibývala. Hodně práce mají hasiči na Berounsku. V 11. hodin vyjížděli do Oseka, kde se utrhl celý břeh u cyklostezky a strom spadl do potoka. Hasiči ze stanice HZS Hořovice museli počkat na bagr, aby mohli odstranit následky deště.

Před 13. hodinou hasiči v Hořovicích odstraňovali nahromaděné větve na pilíři u Červeného potoka, aby se zde zbytečně nehromadila voda.

nprap. Lenka Kostková
tisková mluvčí
HZS Středočeského kraje
Sdílet