Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči cvičili v Centru simulačních a trenažérových technologií Armády ČR v Brně, likvidovali rozsáhlý požár

Spolupráce mezi Armádou ČR a Hasičským záchranným sborem Jihomoravského kraje vyústila do netradičního výcviku. Příslušníci HZS JMK zařazení na vedoucí pozice při mimořádných událostech většího rozsahu si mohli díky moderním počítačovým technologiím vyzkoušet likvidaci rozsáhlého požáru.

Počítačový simulátor promítá na široké plátno situaci a velitel zásahu se svým štábem pak musí včas a správně reagovat. Jejich rozkazy a pokyny se zpětně odrážejí v dění na plátně.

Simulátor umožňuje povolávat jednotky podle skutečného poplachového plánu a udělovat jim rozkazy. Díky radioprovozu se dostávají tyto informace do řídícího centra, kde sedí obsluha, jenž v podstatě tvoří simulaci v reálném čase. Nejde tedy jen o jinou formu počítačové hry.

Tento původem americký počítačový systém věrně zpracovává velké množství údajů. Např. při pohybu vozidel hraje roli členitost terénu. Promítá se do rychlosti nebo spotřeby vozidla. Směr a síla větru mají vliv na šíření požáru. Dojezdové časy jednotek odpovídají realitě.

Výhodou tohoto, v České republice unikátního, simulátoru je, že umožňuje procvičit rozhodovací procesy štábu a velitele zásahu na téměř reálných situacích, které by se jiným způsobem jen těžko simulovaly. Výcvik je tak určen pro vedoucí pracovníky HZS.

Spolupráce HZS JMK s Centrem simulačních a trenažérových technologií Armády ČR bude pokračovat i během roku, kdy se plánují další podobné akce.

Jaroslav Mikoška
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet