Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Water Search And Rescue tým aneb WASAR, nový typ záchranného týmu vzniká ve spolupráci hasičů z Moravskoslezského kraje, Británie a Holandska

Na vytvoření nového typu záchranné jednotky se spolu s Brity a Holanďany podílejí i hasiči z Moravskoslezského kraje. Měla by fungovat na podobném principu jako takzvaná brigáda kynologů, která vyhledává zraněné při zemětřesení. Jednotka bude pomáhat při velkých záplavách nejen v České republice, ale i v zahraničí. Podobné jednotky by do dvou let měly vzniknout ve všech zemích Evropské unie.

Zkušenosti z ničivých bleskových povodní, které loni zasáhly Novojičínsko – i to je důvod, proč se právě čeští hasiči účastní pilotního projektu Water Save Rescue, neboli WASAR. „Podobné zkušenosti s bleskovými povodněmi mají i kolegové z Británie. Holanďané se potýkají s jinými typy povodní, neznají povodně typu těch bleskových,“ říká člen týmu WASAR Jiří Němčík.

V rámci Evropské unie dosud existovalo 13 typů jednotek, které byly nasazovány při přírodních katastrofách. Sbor zasahující při záplavách je má doplnit. Po skončení pilotního projektu by tak měl vzniknout manuál, jak mají takové jednotky vypadat. „Jednotka je určena pro nasazení v případě rozsáhlých povodní jak v rámci EU, tak mimo ni. Musí být akceschopná minimálně po dobu pěti dnů tak, aby nezatěžovala zdroje postiženého státu,“ vysvětluje člen týmu WASAR Richard Franc.

„My přispíváme takzvanými lodními kontejnery, které jsou vybaveny nejenom loděmi a motory, ale částečně i vybavením potřebným pro tuto práci. Naše vybavení je přitom na špičkové úrovni, v porovnání s ostatními zeměmi nezaostáváme,“ tvrdí Jiří Němčík. První společné cvičení se konalo v červnu na Opavsku. Další čeká 30 českých hasičů v říjnu v Anglii. Pak by měla být jednotka plně akceschopná.

„Posledním výcvikem bude listopadové cvičení v Holandsku, které prověří nejenom nasazení jednotek, ale i jejich povolání a transport a následné nasazení jakoby už přímo v postižené zemi,“ dodává Jiří Němčík. Pokud bude Evropská komise s pilotním projektem spokojena, mohla by být podobná jednotka do dvou let v každém členském státě Evropské unie.

Info: www.ceskatelevize.cz

Sdílet