Sobota 18. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Rozsáhlý požár rodinného domu likvidovali jasiči ve Zlíně – Lípě, plameny napáchaly škodu za jeden a půl milionu

Rozsáhlý požár rodinného domku v lokalitě pasek v části Zlín – Lípa byl na krajské operační středisko hasičů oznámen v 08:23 hodin. Podle oznamovatele se v hořícím objektu měli nacházet také lidé.

V 08:24 hodin byl vyhlášen požární poplach jednotce profesionálních hasičů centrální stanice Zlín a současně také jednotkám dobrovolných hasičů Lípa, Zádveřice a Slušovice. Na místo tak bylo vysláno pět cisternových automobilů.

Po příjezdu jednotek a provedení průzkumu bylo zjištěno, že požár zachvátil interiér, podkroví a střešní konstrukce jednopodlažního, vnitřně členitého, rodinného domku. V hořícím objektu se v době příjezdu jednotek žádné osoby nenacházely. Na místě byly dvě starší ženy, která v souvislosti s událostí utrpěly psychický otřes. Další osoba se měla pohybovat v okolí objektu. Tohoto muže následně hasiči spolu s policisty nalezli.

Mimo posádky zdravotnické záchranné služby na místě zasahovala také psycholožka HZS Zlínského kraje, která se podílela na poskytování posttraumatické péče přímým účastníků události a následně také rodinným příslušníkům, kteří přijeli v průběhu zásahu.

Hasičům se za použití tří útočných proudů podařilo požár v 08:57 hodin lokalizovat. Následně bylo prováděno rozebírání zasažených konstrukcí a dohašování jednotlivých ložisek hoření. Interiér objektu byl také postupně odvětráván a kontrolován za použití termokamery.

V 11:04 hodin byla velitelem zásahu ohlášena celková likvidace.

Předběžně stanovená výše škody způsobená požárem se odhaduje asi na 1 500.000,– Kč. Uchráněn zůstal další majetek v hodnotě asi 200.000,– Kč. Dosavadním šetřením na místě události byla vyloučena verze technické závady a nedbalostního jednání.

Vyšetřovatelé stále pracují na místě požáru.

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet