Pátek 3. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

VIDEO: Letošní Rallye Rejvíz absolvoval i tým Hasičského záchranného sboru

Letošního 17. ročníku Rallye Rejvíz se zúčastnila také posádka hasičského záchranného sboru, složená ze dvou příslušníků HZS Moravskoslezského kraje a dispečerky HZS Královehradec­kého kraje.

Rallye Rejvíz je metodické zaměstnání pro posádky záchranných služeb. Organizátoři a autoři soutěžních úkolů kladou důraz na reálnost a tak plnění úkolů vypadá přesně jako výjezd zdravotnické záchranné služby. Téměř všechny připravené úkoly mají svůj základ ve skutečných výjezdech záchranné služby.


My jsme samozřejmě na letošním Rallye Rejvíz byli a přinesli jsme vám na našem zdravotnickém serveru reportáž:

Rallye Rejvíz 2013: Poháry pro vítěze putují do Austrálie, Maďarska, na jižní Moravu a do Prahy


Několik let jsou součástí akce také kategorie mediků a operátorek. Soutěže se letos zúčastnilo celkem třiadevadesát posádek, tedy téměř tři sta soutěžících zdravotníků. Ze zahraničí dorazily týmy ze Slovenska, Japonska, Austrálie, Německa, Turecka, Estonska, Bosny a Hercegoviny, Kanady, Kypru, Polska, Maďarska, Slovinska, Litvy, Holandska, Rumunska, Rakouska a Řecka.

Hlavní část soutěže je rozdělena na čtyři kategorie. Účastníci plnili celkem čtrnáct úkolů v denní i noční části soutěže.

Mezi úkoly, které naše posádka plnila, patřilo ošetření pacienta postiženého srdečním infarktem, ženy s poraněným hrudníkem, hluchoněmého zraněného, nemocného s epileptickým záchvatem, který uvízl na zaseknuté sedačkové lanovce, pomoc u nehody dvou motocyklistů, zásah elektrickým proudem a následným pádem ze žebříku, alergická reakce u muže pobodaného rojem divokých včel, jízda zručnosti se zakrytými zpětnými zrcátky vozu s navigací posádky, třídění hromadného postižení zdraví na počítačové simulaci, jízdy se sanitkami na dálkové ovládání, které vyjížděli na pokyn dispečerky na základě přijatých výzev, slaňování schodišťovým prostorem ze třetího patra, a další. Poslední úkol, který naše posádka plnila, byl orientační běh s vyhledáváním lístečků pro získání otázek, kdy správnou odpovědí jsme mohli získat body do celkového hodnocení.

Na všech těchto stanovištích jsme museli správně vyhodnotit situaci na místě události a zvolit správný pracovní postup, vyšetřit a ošetřit postižené, stanovit diagnózu, zahájit léčbu, určit správné směrování pacienta do zdravotnického zařízení a stanovit správný způsob transportu.

Posádka hasičského záchranného sboru obsadila 21. místo v národní části, kategorie posádek RZP. V kategorii soutěže Zlaté sluchátko, určené dispečerům zdravotnických operačních středisek, obsluhující tísňové linky 155 obsadila dispečerka HZS Královéhradeckého kraje 12. místo.

Soutěže se zúčastnila posádka ve složení Martin Türke, Karel Mroček, Jana Kynclová. Vybavení k plnění úkolů bylo použito z prvovýjezdových vozů HZS MSK a USAR týmů, zapůjčen byl pouze monitor od ZZS MSK. K přesunům mezi jednotlivými úkoly bylo využíváno vozidlo MB Sprinter.

Účast na soutěži významným způsobem podpořila Česká asociace hasičských důstojníků.

por. Bc. Martin Türke
HZS Moravskoslezské­ho kraje

Sdílet