Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Následky tří nehod včera likvidovali Jihomoravští hasiči, u jedné z nich vyprošťovali, u další zas přistál vrtulník

Jednotka z požární stanice HZS JMK Židlochovice vyjela dnes o půl jedenácté dopoledne k vážné dopravní nehodě na silnici třetí třídy z Rajhradu do Pohořelic.

Hasiči přijeli k nehodě za pět minut. Mimo vozovku našli havarovanou Škodu Felicii po nárazu do stromu, ve které byl v bezvědomí sedmapadesátiletý řidič. Jeho základní životní funkce kontroloval tou dobou řidič projíždějící převozové sanitní služby.

Jednotka okamžitě zahájila vyproštění vážně zraněného muže hydraulickým zařízením. Během vyprošťování přestal řidič dýchat a zdravotník zahájil jeho oživování. Hasiči rychle odstranili prostřední sloupek auta a vytvořili prostor pro vytažení muže z kabiny. Položili jej na páteřní desku. V tu chvíli na místo přijela posádka záchranné služby, která převzala zraněného do péče.

Jednotka současně s vyprošťováním zajistila místo nehody proti vzniku požáru. Silnice zůstala během zásahu částečně průjezdná. Hasiči po vyšetření nehody vytáhli navijákem vrak auta na silnici a místo nehody předali Policii ČR. Jednotka se vrátila na základnu ve 12,21 hodin. Za dvacet minut však poplach na stejné stanici vyslal jednotku k další dopravní nehodě.

Tentokrát havaroval autobus IDS u Žatčan. Řidič zřejmě vlivem zdravotní indispozice vyjel ze silnice a sjel asi dva metry pod úroveň vozovky do pole. Autobus zůstal stát na kolech a všichni cestující byli při příjezdu jednotky již mimo autobus a nezranění.

Na místě přistál vrtulník záchranné služby a řidič autobusu byl v péči jeho posádky.

Hasiči se postarali, aby na místě nemohlo začít hořet a usměrňovali dopravu. Vyproštění autobusu zpět na silnici si zajistil provozovatel linky. Hasiči očistili vozovku a ve 14,09 hodin odjeli zpět na stanici.

Minutu před osmou hodinou večer vyjela jednotka z Židlochovic k další nehodě osobního vozu po střetu se zvěří. Na místě se zranili tři lidé. Jednotka zasypala uniklé provozní kapaliny, zajistila místo proti vzniku požáru a usměrňovala provoz na silnici.

Jaroslav Mikoška
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet