Pondělí 20. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Den prevence a ochrany obyvatelstva se na Pernštýnském náměstí v Pardubicích uskutečnil již pošesté

Dnes se na Pernštýnském náměstí v Pardubicích uskutečnil již pošesté Den prevence a ochrany obyvatelstva pod záštitou ředitele HZS Pardubického kraje plk. Ing. Miroslava Kvasničky. Tato akce se opět setkala s velkým ohlasem jak u dětí, tak u dospělých.

Den prevence a ochrany obyvatelstva navštívily děti z pardubických škol, ale také široká veřejnost.

V letošním roce byl program obohacen o ukázky Policie ČR, Celní správy Pardubice i Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje. Příslušníci odboru požární prevence připravili materiály pro občany s informacemi jak se chovat při mimořádných událostech, při vzniku požáru, ale hlavně jak mu předcházet. Prezentována byla i práce příslušníků oddělení stavební prevence, kteří se denně zabývají schvalováním projektové dokumentace staveb, ale i ověřováním, zda stavby jsou postaveny dle schválené projektové dokumentace.

Taktéž byla představena práce příslušníků kontrolní činnosti, kteří pravidelně provádějí požární kontroly u právnických subjektů (požární kontroly si lze představit jako tzv. požární audit, kdy se zjišťuje, zda kontrolovaný subjekt plní povinnosti stanovené na úseku požární ochrany) a příslušníků, kteří denně vyšetřují příčiny vzniku požárů. Příslušníci z ochrany obyvatelstva a krizového řízení vysvětlili přítomným jak si zabalit evakuační zavazadlo nebo jak se zachovat při povodních.

Během dnešního dne se na Pernštýnském náměstí uskutečnila také finanční sbírka na pomoc postiženým lidem povodněmi v České republice. Příslušníci Hasičského záchranného sboru a návštěvníci Dne prevence se přidali k finanční sbírce Českého červeného kříže České republiky. Za čtvrteční den se podařila vybrat částka ve výši 2897 korun, která bude ihned zaslána na sbírkový účet zřízený právě k povodním Českým červeným křížem.

Do centra Pardubic se vypravil i známý moderátor pořadu České televize – Tísňová linka – Mirek Vaňura.

Na Pernštýnském náměstí se prezentovala i řada dalších organizací například Institut ochrany obyvatelstva Lázně Bohdaneč, Český červený kříž, internetový portál Rescueinfo a Městská policie Pardubice i Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra.

Pro děti byly připraveny soutěže s hasičskou tematikou. Při těchto soutěžích pomáhali i členové občanského sdružení SDH Pardubice. Jednalo se o zejména o vědomostní testy k problematice požární ochrany – např. znalost tísňových linek, chování při požáru. Pro menší děti byly připraveny hasičské omalovánky s radami, jak se chovat při mimořádné události. Děti si vyzkoušely, jakou mají přesnost při shazování plechovek požární hadicí či hodu kroužků na proudnice. Děti ze Dne prevence odcházely s malými i sladkými dárečky.

Na atraktivnosti této akce přispěly i ukázky hašení práškovým hasicím přístrojem. Velmi atraktivní byly pro diváky ukázky vyproštění osob z havarovaných vozidel a likvidace požáru osobního vozidla nejprve pomocí ručního hasicího přístroje a poté pomocí vysokotlakého proudu vody, ukázka brigády kynologů Pardubického kraje s perfektně vycvičenými psy na vyhledávání zavalených osob ze sutin. S kvalitně vycvičenými psy se představili také pracovníci Celní správy České republiky – celního úřadu pro Pardubický kraj. Požární útok předvedly děti z přípravky SDH Pardubice-město.

Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet