Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nezodpovědní „vodáci“ opět zaměstnali záchranáře, tentokrát na Mělnicku

To, že mají během posledních dní na Mělnicku složky Integrovaného záchranného systému plné ruce práce, není třeba zdůrazňovat. O to více překvapí nezodpovědné chování některých jedinců, kteří svým počínáním naprosto zbytečně riskují svoje zdraví a život a přidělávají tak profesionálním záchranářům starosti.

Ilustrační foto

Naposledy se museli policisté a hasiči zabývat chováním dvou osob, které osmého června 2013, po osmnácté hodině, na dvou kajacích pluly po rozvodněné Vltavě, v katastru obce Staré Ouholice. Policisté riskující vodáky ze břehu vyzvali, aby ukončili svoji plavbu a opustili rozvodněnou řeku. I když k výzvě použili speciální vyrozumívací prostředek (megafon), oba kajakáři výzev nedbali a pokračovali v plavbě směrem k obci Lužec nad Vltavou.

Zde jejich hazard ukončili před dvacátou hodinou hasiči na člunu, kteří obě osoby dopravili na břeh, kde si je převzali policisté a převezli na mělnickou služebnu. Následně bylo zjištěno, že se jednalo o šestačtyřice­tiletého muže z Prahy a třiadvacetiletou cizinku.

Muž se hájil tím, že nevěděl, že jsou povodně, neměl ponětí o vyhlášeném nouzovém stavu na řece a výzvy policistů neslyšel. Jeho konání bylo posouzeno jako přestupek proti veřejnému pořádku a věc bude postoupena věcně příslušnému správnímu orgánu k projednání. Jednání cizinky nelze v tomto režimu projednat, proto byla ženě kolegy z cizinecké policie uložena bloková pokuta. U obou přestupců byla provedena dechová zkouška na alkohol a test na užití omamných látek, obojí s negativním výsledkem.

Můžeme jen doufat, že se na Mělnicku jednalo o ojedinělý podobný skutek a složky Integrovaného záchranného systému budou mít klid na práci v oblastech postižených letošní povodní.

nparp. Václav Tichý, PČR

Sdílet