Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Krajská soutěž ve vyprošťování pro JSDH se uskutečnila v sobotu v areálu šumperské stanice

Tato soutěž byla organizována jako prakticky nejvyšší forma odborné přípravy pro dobrovolné jednotky požární ochrany, které jsou vybaveny speciálními prostředky pro provádění vyprošťování zraněných osob při složitých dopravních nehodách.

Na základě vzájemné domluvy Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje, územního odboru Šumperk, a hlavně vstřícnému přístupu od spolupracujících institucí, firem i soukromníků se podařilo vytvořit podmínky a zajistit konání soutěže dobrovolných hasičů obcí ve vyprošťování zraněných osob z havarovaných vozidel.

Organizace soutěže probíhá takovou formou, že soutěžící tým do odstartování nezná dopředu situaci, kterou bude muset řešit a hodnotí se skutečný průběh prováděných záchranných prací. Za tímto účelem se využívají poskytnuté a předem nabourané vraky vozidel, z kterých se vytváří několik scénářů skutečných dopravních nehod (skutečný figurant ve vozidle, převrácená vozidla, více vozidel nebo překážek na sobě apod.). V průběhu soutěžních pokusů kvalifikovaní rozhodčí hodnotí postup vyprošťovacích prací v oblasti taktiky (vedení zásahu, spolupráce, komunikace, bezpečnost apod.), techniky (způsob provádění jednotlivých úkonů, ovládání jednotlivých nástrojů, zručnost apod.) a poskytování předlékařské zdravotnické pomoci.

Krajská soutěž vybraných jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí Olomouckého kraje se uskutečnila v sobotu 8. června 2013 v areálu Požární stanice Šumperk Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje.

Soutěžily maximálně dvě vybraná (reprezentační) družstva dobrovolných hasičů obcí za jednotlivé okresy Olomouckého kraje. Jednalo se o „krajské“ postupové kolo před II. Mistrovstvím republiky, které se uskuteční 5. – 6. července 2013 v Hradci Králové. Mistrovství republiky se účastní pouze vítěz z této krajské soutěže.

Celkové výsledné pořadí soutěžních družstev:

  1. Jednotka sboru dobrovolných hasičů městyse Náměšť na Hané (okres Olomouc)
  2. Jednotka sboru dobrovolných hasičů města Javorník
  3. Jednotka sboru dobrovolných hasičů města Loštice
  4. Jednotka sboru dobrovolných hasičů obce Radslavice
  5. Jednotka sboru dobrovolných hasičů obce Velké Losiny
  6. Jednotka sboru dobrovolných hasičů městyse Protivanov
  7. Jednotka sboru dobrovolných hasičů městyse Velký Újezd
  8. Jednotka sboru dobrovolných hasičů města Tovačov

plk. Ing. Martin Žaitlik, HZSOL ÚO Šumperk

Sdílet