Sobota 27. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Lednová statistika z Pardubicka

V měsíci lednu 2007 zasahovali hasiči Pardubického kraje celkem u 719 událostí (Pardubice 150, Chrudim 180, Svitavy 182, Ústí nad Orlicí 207).

Během ledna likvidovali hasiči 58 požárů (Pardubice 24, Chrudim 16, Svitavy 8, Ústí nad Orlicí 10) a zasahovali u 112 dopravních nehod (Pardubice 22, Chrudim 22, Svitavy 38 a Ústí nad Orlicí 30).
V lednu se přes Českou republiku, tedy i přes Pardubický kraj, přehnal orkán Kyrill. Následky tohoto orkánu hasiči likvidovali několik dní. Ve statistice se tyto zásahy zapíší do kolonky „živelná pohroma“ – celkem 340 zásahů.

Mezi velké požáry se zařadí určitě ten, který likvidovalo šest hasičských jednotek 7. ledna v 10:53 hodin. V Ostrově na Chrudimsku hořel kravín. Při příjezdu hasičů na místo byly již plameny rozšířeny na střechu. Jednalo se o požár kravína o rozloze přibližně 10 × 40 m. Objekt byl plný slámy. Ve vedlejším objektu bylo ustájeno 170 krav. Hasičům komplikoval hašení silný vítr. Díky včasnému a rychlému zásahu hasičů se plameny nerozšířily na vedlejší objekt. Na místě události byli také zjišťovatelé příčin požáru, kteří zjistili, že požár mají na svědomí děti, které si zde hrály se zápalkami. Včasným zásahem hasičů se podařilo uchránit hodnoty za 4,5 milionů korun. Škoda se ale i tak vyšplhala na půl milionu korun.
Dne 23. ledna 2007 v 19:39 hodin likvidovali hasiči požár rodinného domu v Klášterci nad Orlicí. Plameny poničily jednu místnost a půdní prostor rodinného domu. Stanoveny jsou stále dvě verze příčin vzniku požáru – úmyslné založení nebo nedbalost. Škoda je půl milionu korun.
Ve Svojšicích hasiči likvidovali požár zděné chalupy 27. ledna ve 13:28 hodin. Hasiči uvnitř objektu o velikosti přibližně 4 × 8 m nalezli čtyři proban-butanové láhve, které museli vynést, a uchránit tak před plameny a možným výbuchem. Ze zděné chaty vynesli hasiči také psa, který byl uvnitř sám. Hasičům komplikovaly hašení velmi silný vítr a mráz. Příčinou vzniku požáru byla technická závada na elektroinstalaci. Škoda byla stanovena na 250 tisíc korun.


por. Bc. Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje

-wap-
Sdílet