Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči „chytali“ naftu v rybníce a řešili dopravní nehodu na čerpací stanici

Včera před osmou hodinou ranní vyjížděli hasiči z Humpolce na 96. km dálnice D1 ve směru na Brno na dopravní nehodu 3 kamionů na parkovišti čerpací stanice. V 9:53 hodin byla rybáři nahlášena neznámá látka v rybníce v oboře u obce Jabloňov.

Hasiči z Velkého Meziříčí, Žďáru nad Sázavou a Jihlavy včera – úterý 6. 2. 2007 zasahovali u obce Jabloňov u Velkého Meziříčí.

V 9:53 hodin byla rybáři nahlášena neznámá látka v rybníce v oboře u obce Jabloňov. Na místě bylo zjištěno, že se jedná o naftu, která se sem dostala jako následek dopravní nehody kamionu na 150. km dálnice D1 z předešlého dne, při které došlo k proražení palivové nádrže kamionu a k úniku nafty do životního prostředí.
Jednotky postavily na potoce, kterým nafta přitekla, i na rybníce norné stěny. Hasiči použili speciální sorbenty na vodní hladinu. Specializovaná firma provedla odbagrování inkriminovaného místa znečištění – místa dopravní nehody. Před šestou hodinou večerní hasiči místo události předali odboru životního prostředí Městského úřadu Velké Meziříčí.

U trošku kuriózní dopravní nehody zasahovali v dopoledních hodinách hasiči z Humpolce.

Před osmou hodinou ranní vyjížděli hasiči z Humpolce na 96. km dálnice D1 ve směru na Brno na dopravní nehodu 3 kamionů na parkovišti čerpací stanice. Při dopravní nehodě došlo k nárazu jednoho z kamionů, který vjížděl na čerpací stanici, do dvou stojících zaparkovaných kamionů. Při nárazu došlo k vysypání nákladu ze všech návěsů – sádrokarton, balená pitná voda, zemědělské hnojivo – a k proražení palivové nádrže, ze které unikala nafta. Hasiči uniklou naftu likvidovali pomocí speciálních sorbentů, zabezpečili vozidla proti dalšímu úniku nebezpečných látek a provedli protipožární opatření. Při nehodě nedošlo k žádnému zranění. Místo dopravní nehody bylo předáno Polici ČR.
Hasiči se na místo nehody vrátili ještě v podvečerních hodinách, kdy asistovali speciální firmě při vyprošťování – rozřezání kamionů.
Při této dopravní nehodě lze mluvit o velkém štěstí, nehoda se stala pouhých 20 metrů od čerpacích stojanů benzínové pumpy – při jejich porušení mohly být následky nehody mnohem horší.
Dopravní nehoda – její příčina, výše škod apod. – je v šetření Policie ČR.

Denisa Vrbová, tisková mluvčí, HZS kraje Vysočina

-wap-
Sdílet