Sobota 18. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Víkendové nehody zaměstnaly hasiče na Pardubicku, ve Stojicích museli vyprostit dvě zraněné osoby

V sobotu 15. června v 15.02 hodin vyjížděli chrudimští hasiči spolu s dobrovolnými hasiči z Heřmanova Městce u nehody dvou osobních vozidel, jež se střetly na silnici mezi Rozhovicemi a Heřmanovým Městcem.

Jedno z vozidel skončilo mimo vozovku v poli a ještě na boku. Při nehody se zranily dvě osoby, kterým jednotky poskytly první před lékařskou pomoc. K úniku provozních náplní nedošlo.

Automobily byly zajištěny i proti požáru odpojením autobaterií. Zraněné si převzala do péče zdravotnická záchranná služba.


V sobotu večer v 21.09 hodin zasahovali hasiči z Přelouče u dopravní nehody, jež se stala v Tetově. Jednalo se o dopravní nehodu osobního vozu, který přelétl přes střechu a skončil v poli, přibližně 8 metrů od vozovky.

Na místě zasahovaly i další složky integrovaného záchranného systému – zdravotnická záchranná služba a Policie ČR. Řidič se spolujezdkyní byli mimo vozidlo.

Oba pravděpodobně bez zranění, ale na místě je zkontrolovala posádka záchranné služby. Hasiči odpojili akumulátor. K úniku provozních náplní nedošlo. Po odstranění následků nehody se hasiči vrátili zpět na základnu.


Jednotka hasičů z Přelouče zasahovala v neděli u těžké dopravní nehody ve Stojicích. Událost byla na operační a informační středisko hasičů oznámena šest minut po třinácté hodině. Na místo byla vyslána i jednotka dobrovolných hasičů z Heřmanova Městce.

Hasiči si pomocí hydraulického vyprošťovacího zařízení museli vytvořit rozstříháním pravé části vozidla prostor pro vyproštění dvou zaklíněných osob. Další tři zraněné osoby byly již mimo havarovaný automobil. Vyproštěné osoby byly předány do péče posádky zdravotnické záchranné služby. Hasiči dále zajistili vozidlo proti vzniku požáru. Z vozidla neunikaly žádné provozní kapaliny.

Po celou dobu zásahu byla komunikace I/17 uzavřena v obou směrech. Řidič vozidla si stěžoval na bolest zad, proto ho hasiči uložili do vakuových nosítek a předali zdravotníkům.

Dvě zraněné a vyproštěné osoby byly převezeny do Fakultní nemocnice Hradec Králové a další tři osoby byly dalšími sanitními vozy převezeny do nemocnice v Čáslavi. Po odstranění následků nehody se hasiči vrátili zpět na své základny.

Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet