Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasičské muzeum navštívili jedničkáři

Patnáct jedničkářů především z prvního stupně základních škol využilo během úterý 6. 2. 2007 první ze tří dnů slev v Hasičském muzeu v Ostravě-Přívoze. Vedle toho, že měli vstup do expozic zdarma, dostal každý z nich pexeso s hasičskou tématikou.

První premiant, kterému stačilo předložit čerstvé pololetní vysvědčení či jeho opis se samými jedničkamim, se do Hasičského muzea dobýval se svým dědečkem již v úterý ráno před otvírací dobou – tedy už před devátou hodinou ranní. Další studentíci přicházeli se svými rodiči či dalšími příbuznými během celého dne. Dospělí také dostali dárek – poloviční vstupné – za snahu při vzdělávání svých ratolestí.

Například v úterý odpoledne přišly společně hned tři premiantky ze druhé třídy. Přivedla je vychovatelka z družiny při Základní škole na Kamenci – ze Slezské Ostravy (Bohumínská ulice). Družina má otevřeno i během jarních prázdnin ostravských školáků a je určena pro děti rodičů, kteří si nemohli vzít dovolenou. O dárku pro jedničkáře se paní vychovatelka dozvěděla z novin a hned nabídku využila. Během prázdnin se totiž snaží navštívit co nejvíce zajímavých výstav a muzeí, aby se děti nenudily. „Musím o něm říci i klukům,“ slibovala spokojená vychovatelka při odchodu z Hasičského muzea.

Děti dostávaly vedle pexesa také pohlednice Hasičského muzea, samolepky, starší hasičské časopisy. Jejich nejčastější odpovědí, co se jim v muzeu líbilo, bylo, že „všechno“. Při doplňující otázce se například tři premiantky ze Slezské Ostravy shodly na tom, že nejzajímavější bylo to, jak jim průvodce předvedl sjezd po hasičské tyči (skluzu) z prvního patra muzea do přízemí. Líbily se jim také figuríny hasičů u rozstříhané felicie, kde nehybní muži v zásahových oblecích simulovali zásah u dopravní nehody a záchranu zraněného.

Děti si také vyzkoušely moderní zásahovou přilbu, zatočily si dobře fungující i znějící ruční sirénou z období druhé světové války a zapumpovaly si na malých i větších historických stříkačkách, líbily se jim i desítky modelů nejrůznějších hasičských vozidel. Krátký film v kinosále jim ukázal, že hasiči nevyjíždějí pouze k nejrůznějším požárům, ale také k dopravním nehodám, vyprošťování aut, otvírání bytů, čištění vozovek od olejových skvrn, přibíjení neposlušných plechů na střechách veřejných budov a také pomáhají Zdravotnické záchranné službě se snášením těžších pacientů z vyšších pater bytových domů do sanitky.

Posledním dnem pro využití slev je čtvrtek 8. 2. 2007 Muzeum, sídlící za náměstím Svatopluka Čecha v Přívoze v Zákrejsově ulici, je otevřeno od úterý do soboty, v pracovní dny od 9:00 do 17:00 hodin, v sobotu jen do 13:00 hodin.

Otevřeno bylo v květnu 2005 a je v Moravskoslezském kraji dosud jediné svého druhu. S podporou města Ostravy je provozuje Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje. Na konci roku 2006 překročil počet návštěvníků muzea šestitisícovou hranici, od února je jich zhruba o tři stovky více.

Bližší informace lze nalézt na domácí stránce krajského hasičského sboru www.hzsmsk.cz (odkaz je vpravo nahoře) nebo přímo na http://muzeum.hzsmsk.cz

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje

-wap-
Sdílet