Pátek 19. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči z Jílového zachraňovali vodáka, po převržení lodi se mu zaklínila noha mezi kameny

Stanice Jílové u Prahy měla 17. 6. 2013 docela napilno. Začalo to hned ráno po deváté hodině, kdy jednotka vyjela s technikou CAS 24 Scania a CAS 15 Unimog na vyproštění vozidla, které se na začátku povodní dostalo do silného proudu Zahořanského potoka v obci Libeř.

Jeho posádka tehdy vyvázla nezraněna, ale auto odnesla voda asi půl kilometru po proudu, kde se v těžko přístupném terénu zachytilo o stromy. Jeho vyproštění bylo možné až nyní, po vyschnutí okolních pozemků. Za pomoci navijáku z CAS 15 Unimog to nebyl problém.

Cestou zpět jednotka zlikvidovala strom, který na začátku obce Radlík spadl na komunikaci.

Krajské operační a informační středisko HZS si mezitím vyžádalo nasazení přívěsného čerpadla (dar USA o povodních 2002) a jedné CAS do okolí Kralup nad Vltavou. Potřeba bylo dovybavit vozidlo a svolat příslušníky na doplnění směny. V průběhu těchto prací byli hasiči z této stanice vysláni k záchraně osoby z řeky Sázavy do obce Kamenný Přívoz.

Šlo o vodáka, kterému se po převržení lodi zaklínila noha mezi kameny na dně. Vlivem velmi silného proudu ji nemohl vyprostit a hrozilo mu, že utone. Před příjezdem hasičů ze stanice HZS Jílové pomáhali postiženého držet nad hladinou další vodáci společně s posádkou ZZS. Dva hasiči (nstržn. Ladislav Burián a nstržm. Tomáš Žiška) v suchých oblecích s patřičným jištěním nohu vojáka vyprostili a předali jej do péče ZZS. Po návratu na základnu se oba jmenovaní s CAS 15 Unimog a čerpadlem vydali na Kralupsko čerpat vodu.

Zbytek družstva, posílený o zálohy, zasahoval ještě na likvidaci stromu na komunikaci nedaleko přehrady Vrané nad Vltavou.

ppor. Bc. Miroslav Český
velitel stanice HZS Jílové u Prahy

Sdílet