Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Legohasiči aneb nejen prací živ je člověk…

Jistě znáte oblíbenou hračku v podobě stavebnice LEGO, dnes Vám představíme jednu LEGO výjezdovou jednotku. Jedná se o LHZS HO, tedy Lego hasičský záchranný sbor Hynka Obroučky…

Jako výborné odreagování od všedních starostí jsem znovuobjevil LEGO asi před dvěma lety, od té doby sháním zejména starší stavebnice zhruba do roku 2000, jsou to poslední sety, které mají alespoň trochu univerzální díly, v současnosti už jsou všechny díly příliš speciální.
LEGO, ze kterého vycházím, je shromážděno za zhruba dvacet let, lze z něj postavit přibližně sto setů, ale věřte, že v „Legokruzích“ jsem naprostý začátečník, jsou lidé, co mají i tisíce stavebnic, samozřejmě každou jinou.

LEGO jednotka je předurčena pro zásahy u dopravních nehod i chemických havárií, čemuž odpovídá i její vybavení, od základních cisteren přes výškovou techniku až ke speciálům jako protiplyn, dekontaminační ACHR, jeřáb nebo kontejnerový nosič. A jaký bych to byl příznivce Tatry, kdybych i LEGO nestavěl na těchto podvozcích.

Jako první výjezd slouží CAS-24 Tatra 4×4, která je vybavena dýchacími přístroji, motorovou pilou a rozbrusem, elektrocentrálou, vyprošťovacím zařízením, teleskopickým žebříkem a dalším vybavením včetně navijáku na předním nárazníku. Doplňuje ji klasický rybník Tatra 815 6×6 CAS-32, opět je vybavena IDP, další velkou cisternou je KHA, které veze i prášek, opět na třínápravovém podvozku T815.

Výškovou techniku zastupuje šestidílný výsuvný žebřík AZ-32 s košem a plošina PP-27–2 na dvou, respektive třínápravovém podvozku se sníženou kabinou.

Technické automobily jsou zastoupeny RZA Nissan 4×4 s vybavením pro zásahy u dopravních nehod a technickým kontejnerem s nejrůznějším „těžkým“ vybavením (sbíječky, pily, rozbrusy, nářadí, centrálou a dalším potřebným vybavením). Jako nosič slouží Tatra 815 8×8 s hydraulickou rukou. Jako inspiraci pro stavbu jeřábu jsem vzal asi nejrozšířenější hasičský jeřáb AV-14 v původním provedení s otočným hlavním ramenem i dlouhým krakorcem, samozřejmě je vybaven i navijákem pro tah vpřed. Pro odklízení trosek nebo vysypaného nákladu slouží malý nakladač Bobcat, pro osvětlení místa zásahu kromě osvětlovacích stožárů na vozidlech i přívěsná osvětlovací stanice.

„Chemici“ mají k dispozici PPLA na dvounápravovém podvozku se zásobou náhradních lahví a nejrůznější detekční a výpočetní technikou, dekontaminační automobil ACHR-90 s v reálu trochu komicky vyhlížejícím přívěsem pro dekontaminaci osob SDO-2 a kontejner pro zásahy na úniky nebezpečných látek.

Na stanici sídlí i skupina potápěčů, kteří mají k dispozici dvounápravovou Tatru s dlouhou kabinou se zvýšenou střechou, v nástavbě je přetlaková komora, několik sad potápěčské výstroje nebo třeba motor k raftu, na střeše pak samotný raft. K potápěčskému vozidlu bývá připřažen dvouosý přívěs s velkým dvoumotorovým člunem.

Nezapomněl jsem ani na vyšetřovací skupinu, která má, dnes již jen v „legopodobě“, k dispozici dodávku MB Vito s veškerým potřebným vybavením.

Na stavbu dalších vozidel zatím nebyl čas ani kostky, ty však v posledních dnech dorazily (nakupuji je jednotlivě), a tak by měly přibýt mj. dodávkové velitelské vozidlo, ještě jedna CASka, malá dodávka nebo pick-up a nějaké další kontejnery. Ve fotogalerii nenaleznete žádnou hasičárnu, prostě není, jednak bych musel koupit několik kilo kostek a hlavně bych ji ani neměl kde skladovat, už takhle se doma sotva hnu. Někdy příště vás nechám nahlédnout do světa hasičské techniky z papíru, kde je pro změnu jako doma moje přítelkyně…

Ve fotogalerii jsou zatím všechny dokončené automobily i jejich předlohy, jak moc jsem je vystihl, nechám na vás.

Legohasič Hynek Obroučka, Požáry.cz
Sdílet