Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Bouřka se silným větrem řádila opět v několika krajích, hasiči likvidovali převážně popadané stromy a čerpali vodu

Profesionální, dobrovolné a podnikové jednotky hasičů zasahují od včerejších večerních hodin v několika krajích republiky, kde likvidují následky bouřek a silného větru. V souvislosti s tím zasahovali hasiči během včerejšího dne a dnešní noci u více než 350 událostí.

Karlovarský kraj

Středočeský kraj: V pátek 21. června deset minut po půlnoci se na Kladensku prohnala silná bouřka a jeden z mnoha blesků tak způsobil požár střechy rodinného domu ve Lhotě nedaleko Kladna.

Krajské operační a informační středisko HZS Středočeského kraje vyslalo na místo události jednotku profesionálních hasičů ze stanice Kladno s cisternou, automobilovým žebříkem, velitelským automobilem a vyšetřovatelem požárů, dále na místo vyjela profesionální jednotka hasičů ze Stochova s cisternou a místní dobrovolná jednotka hasičů, která byla na místě události první.

Cestu k zásahu komplikovala silná bouřky, kdy hasiče ohrožovali popadané větve na komunikacích a silný déšť s větrem. Průzkumem byl zjištěn požár střechy a podkroví rodinného domu. Hasiči za použití dýchací techniky a pomocí jednoho proudu požár lokalizovali uvnitř podkroví, druhý proud byl nasazen z automobilového žebříku.

Hasiči na místě evakuovali celkem čtyřčlennou rodinu ven z domu. Po rozebrání střešní konstrukce hasiči dohasili jednotlivá ohniska požáru a vrátily se zpět na své základny, kdy do ranních hodin likvidovali události související s noční bouřkou. Při požáru nebyl nikdo zraněn, předběžná škoda je odhadnuta na 1 milion korun, uchráněné hodnoty činí 5 milionů korun, informoval nstržm. Lukáš Vejvar.

Do Středočeského kraje dorazila bouřka ve čtvrtek těsně před půlnocí a hasiči až do ranních hodin vyjížděli k likvidaci jejích následků celkem 40 krát. Nejvíc na Kladensku, Benešovsku, Nymbursku a Mělnicku.


Ústecký kraj: Od včerejších 21:40 do dnešních 7:55 bylo na Krajské operační středisko Hasičského záchranného sboru Ústeckého kraje nahlášeno 36 událostí způsobených bouřkou a prudkým větrem v Ústeckém kraji. U 32 z nich byl nutný zásah hasičů.

V drtivé většině to byly stromy a větve popadané na komunikace, v několika případech na dráty vedení a také jiné utržené předměty, například plech nebo střecha zahradní chatky.

Nejvíce zásahů – 9 měly hasičské jednotky v okresu Louny (Žatec, Postoloprty, Slavětín, Holedeč, Blšany u Loun) většinou popadané stromy a větve, v jednom případě utržený plech. Okres Děčín – 8, opět většinou spadané stromy (Děčín, Jílové, Rychnov, Vilémov) a ve dvou případech čerpání vody – ve Starém Jiříkově natekla voda do domu a v Lobendavě do sklepa. V okresu Teplice na 4 místech spadly stromy a větve na komunikace – u Libušína, Křižanova, Vrchoslavi a Lbína.

Na 3 místech zasahovaly hasičské jednotky v okresu Litoměřice (Sulejovice, Libochovice, Mšené Lázně) a Most (Braňany, Most, Rudolice). Na 2 místech zasahovaly jednotky v okresech Ústí nad Labem ( Všebořice – střecha chatky, Telnice – strom) a Chomutov (Zaječice, Černovice – stromy).


Plzeňský kraj: Během bouřek, které zasáhli v noci z 20. na 21. června Plzeňský kraj, vyjížděli hasiči k více jak dvaceti událostem. Voda a polámané stromy zastavili provoz na mnoha silnicích i železnicích.

Silný vítr shodil v Babyloně střešní krytinu z Casina. Část spadla na parkoviště, naštěstí nebylo poničeno žádné vozidlo. Střešní krytinu, která ještě hrozila pádem ze střechy, hasiči sundali. Provizorně opravili díry ve střeše, které způsobily uvolněné plechy. Déšť poničil sádrokartonové desky, podhledy a voda zatekla do izolační vaty. Z vrchních pater budovy muselo být do spodních pater evakuováno šest osob. DO horních pater je vstup zajkázán. Majiteli je doporučena revize statikem.

V Plzni spadl strom na osobní auto, ve vozidle se nikdo nenacházel. Za zmínku stojí i další událost z Plzně – vítr uvolnil lešení, které je postaveno kolem budovy banky, hrozilo, že se zřítí. Hasiči uzavřeli ulice a společně s technikem stavební formy lešení narovnali a zajistili.


Karlovarský kraj: Šest desítek událostí v souvislosti s prudkou změnou počasí na území Karlovarského kraje museli během čtvrtečního večera a noci řešit hasiči z kraje. Bouřky a přívalové deště lámaly a vyvracely stromy a zaplavovaly silnice a domy. Nejhorší situace byla v okolí Kynšperka, Nebanic a Kaceřova.

První události začali hasiči řešit po šesté hodině odpoledne, kdy na území kraje dorazily silné bouřky. Desítky popadaných stromů zcela zablokovaly silnici z Kostelní Břízy na Rovnou, hasičům se komunikaci podařilo zprůjezdnit po dvou hodinách. Další popadané stromy pak hasiči odstranili z cest u Bublavy, Milhostova, Kaceřova, Skalné, Kraslic, Oloví či Aše. U Šindelové začal strom po pádu na dráty s elektrickým vedením hořet, hasiči strom rozřezali a uhasili.

V pozdějších večerních a poté nočních hodinách začala hasiče zaměstnávat více voda než stromy. Odčerpávat vodu vyjížděli hasiči během noci ve třech desítkách případů. Jednalo se o přitékající vodu z okolních polí a luk či rozvodněné místní potoky. Voda zcela zaplavila silnice v okolí Kynšperka, komunikace u Chotíkova, Liboce či Nebanic bylo nutné zcela uzavřít, místy bylo na silnici až půl metru vody. U Odravy uvízlo na zatopené silnici osobní auto, pomoc řidiči museli přivolaní hasiči. S odčerpáváním vody pomáhali hasiči v Horních Pochlovicích, Kaceřově, Chebu, Habartově, Perninku, Jindřichovicích, Lítově, Perninku, Dolním Rychnově, Františkových Lázních, Dasnicích či Milíkově. Nejhorší situace byla v okolí Kynšperka nad Ohří. Zde hasiči rozdělili zaplavené území na tři sektory – samotný Kynšperk a okolí, Nebanice a Kačerov. V Lítově voda zaplavila celý areál firmy Glasbel a následně i nedaleký penzion. V Nebanicích voda vyplavila ulici s rodinnými domy, z kanalizace, která nestíhala pobírat množství přitékající vody, se do ulice a do domů dostaly splašky. Hasiči zde odčerpávali přímo z kanalizace, zároveň nejvíc ohrožené domy chránili protipovodňovými stěnami z pytlů s pískem. V Liboci voda zcela zaplavila náves obce, i zde museli hasiči chránit domy povodňovými zábranami.

Pro zajištění dostatečné zásoby pytlů s pískem vydali hasiči pytle ze svého skladu, zajistili přivezení písku a samotné napytlování. Následně rozváželi připravené pytle s pískem na všechna místa v kraji, kde bylo potřeba stavět povodňové zábrany.

Záchrana osob a zvířat

Na několika místech museli hasiči zajistit i bezpečí ohroženým osobám. V Dasnicích přitékající voda ohrožovala rodinný dům natolik, že hasiči rozhodli o evakuaci dvou osob z tohoto domu. Stejně postupovali také v Chotíkově, kde museli evakuovat jednoho muže z vodou ohroženého příbytku. Pro muže zajistil starosta obce náhradní ubytování. V Liboci majitelé zatopené usedlosti stačili před vodou utéct, se záchranou jejich hospodářských zvířat jim museli pomoc hasiči na člunu.

Evakuace dětského tábora

Stále větší množství vody v potoce u dětského tábora ve Stebnici na Chebsku si vyžádalo evakuaci všech táborníků. U tábora hrozilo zaplavení příjezdové cesty a tím odříznutí tábora od možnosti pomoci. Vedoucí tábora tak zajistil autobus a společně s hasiči evakuoval třicet obyvatel tábora, z toho jedenadvacet dětí. Náhradní ubytování pro ně zajistil starosta obce Lipová v místní základní škole.

Statistika

Během čtvrtečního dne a noci zasahovali hasiči u 75 událostí. Z tohoto počtu v 62 případech poskytli technickou pomoc: 34 případů odstranění překážek nebo odstranění nebezpečných stavů (odstranění popadaných stromů, čištění propustků, stavba povodňových zábran), 23 případů čerpání vody, 2 případy monitoring (kontrola toku, kontrola obyvatel ohrožených vodou), 3 případy otevření uzavřených prostorů.

Na likvidaci následků bouřek a přívalových dešťů se podílelo 29 jednotek profesionálních a dobrovolných jednotek hasičů.

Zasahující jednotky:

  • HZS Karlovy Vary, Kraslice, Sokolov, Cheb, Aš
  • HZSp SŽDC Cheb, ETI Březová
  • JSDH Habartov, Březová, Horní Slavkov, Kynšperk, Skalná, Rotava, Cheb, Oloví, Dolní Žandov, Pernink, Milíkov, Jindřichovice, Luby, Loket, Otročín, Krajková, Lázně Kynžvart, Pozorka, Stará Role, Tašovice, Lomnice, Bochov.
Martin Kasal
tiskový mluvčí
HZS Karlovarského kraje

Pavla Jakoubková
tisková mluvčí
HZS Plzeňského kraje

Lukáš Marvan
komisař – tiskový mluvčí
HZS Ústeckého kraje
Sdílet