Pondělí 6. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při požáru skládky v Bratčicích byl vyhlášen druhý stupeň poplachu, zřízeno bylo i čerpací stanoviště

Operační důstojník krajského operačního a informačního střediska HZS Jihomoravského kraje vyslal k požáru jednotky HZS JMK ze stanic Pohořelice a Židlochovice s jednotkami SDH Bratčice a Syrovice.

Po příjezdu prvních jednotek velitel zásahu zjistil, že hoří na ploše přibližně 50 krát 50 metrů a požádal o vyhlášení druhého stupně požárního poplachu. Na místo poté vyslal operační důstojník jednotky HZS JMK ze stanic Lidická v Brně a z Ivančic, dále jednotky SDH Dolní Kounice, Hrušovany u Brna, Ořechov a Židlochovice.

Jednotky hasily požár pomocí tří vodních proudů se smáčedlem. Se zaměstnanci firmy velitel zásahu dohodl rozhrabání odpadu dvěma nakladači. Požárem zasažený odpad hasiči důkladně prolévali pomocí dvou vodních proudů a hasícího monitoru. K plnění prázdných cisteren hasiči zřídili čerpací stanoviště v nedalekých Mělčanech. Skládku také sledovali přes termokameru, která jim zobrazila skrytá ohniska. V osm hodin zamezili šíření požáru a poté další hodinu prolévali skládku do úplné likvidace požáru.

Hasiči používali po celou dobu v místě požáru dýchací přístroje. Díky dobrým povětrnostním podmínkám stoupal kouř vzhůru a neohrozil tak obyvatele okolních obcí. Výměnu použitých dýchacích přístrojů provedli příslušníci z protiplynového automobilu z brněnské stanice Líšeň.

Požár nezpůsobil žádnou škodu, protože se jednalo o skládku komunálního odpadu. Hasiči rovněž vyloučili úmyslné založení požáru. S největší pravděpodobností došlo k samovznícení. Při požáru se nikdo nezranil.

Poslední jednotka se vrátila na svou základnu po desáté hodině večerní. Místní jednotka sboru dobrovolných hasičů hlídala skládku ještě několik hodin, aby se ujistila, že nikde nezůstala žádná skrytá ohniska.

por. Bc. Jan Dvořák
HZS Jihomoravského kraje

Sdílet