Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Povodňová pomoc hasičů z Moravskoslezského kraje po 20 dnech skončila, všechny jednotky se vrátily zpět

Třemi různými formami pomoci se podíleli profesionální a dobrovolní hasiči z Moravskoslezského kraje na pomoci povodněmi postiženým Čechám během letošního června. Do záchrany a evakuace se zapojil specializovaný WASAR odřad z HZS Moravskoslezského kraje, ten po splnění úkolů vystřídala dvě velkokapacitní čerpadla (Sigma a Somati) s obsluhou z HZS MSK a na úklid po záplavách ještě vyjel další odřad, vedený příslušníky HZS MSK, a to společně se 4 jednotkami dobrovolných hasičů.

V sobotu 22. 6. 2013 tato „povodňová“ pomoc moravskoslezských hasičů skončila. Druhé z velkokapacitních čerpadel – Somati – se vrátilo na kontejnerovém automobilu z Litoměřicka, kde odčerpávalo více než dva týdny laguny mj. z lovosické chemičky, ale hlavně trpělivě čerpalo vodu z laguny v Nových Kopistech (místní část Terezína).

Zasažené obce, jejich starostové i vedení Hasičského záchranného sboru ČR práci hasičů z Moravskoslezského kraje v Čechách vysoce oceňovalo. Stejně i činnost našich kolegů ze Záchranného útvaru HZS ČR z Hlučína a Zbirohu, kteří pomáhali při záplavách těžkou technikou i čerpadly.

Jako první vyjel z Ostravy do Čech – ještě během povodní – specializovaný odřad WASAR (Water Search And Rescue). Celkem 32 profesionálních hasičů z Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) s osmi vozidly a hlavně s dvanácti nafukovacími čluny zachránilo během 4 dní na různých místech zaplavených oblastí dvě desítky osob a několik stovek osob pomáhalo evakuovat. O přepravě materiálu, elektrocentrál a třeba i kormidelníka potopeného remorkéru nemluvě.

WASAR vystřídala na Nymbursku a Litoměřicku dvě výkonná čerpadla z HZS MSK – Sigma a Somati – obě s dvoučlennými posádkami z HZS MSK, které byly vždy po několika dnech střídány čerstvými silami z Ostravy. Sigma se domů vrátila před týdnem, Somati tuto sobotu. Odčerpaly statisíce kubíků vody, a snižovaly tak hladiny několikahektarových vodních lagun.

V několika povodněmi postižených obcích na Mělnicku pomáhal od pondělního rána 17. 6. 2013 odřad pětadvaceti dobrovolných a profesionálních hasičů z Moravskoslezského kraje. S likvidačními pracemi skončil tým ve čtvrtek 20. 6. 2013 večer a v pátek ráno se vrátil domů.

V Čechách tito hasiči pomáhali se vším, co je potřebné. Uklízeli komunikace od bahna, čerpali a čistili studny a sklepy, odstraňovali stromy a další překážky, například z cyklostezek a chodníků, přečerpávali vodu z lagun, asistovali u demolicí domů, poničených povodněmi, likvidovali uhynulou zvěř…

Odřad pod vedením hasičů z HZS Moravskoslezského kraje přijel na Mělnickou na devíti vozidlech. Bylo v něm 5 příslušníků HZS MSK a 20 dobrovolných hasičů ze sborů Ostrava–Radvanice, Fulnek, Bohumín-Vrbice a Raškovice.

Obce na Mělnicku, v nichž odřad po 4 dny pracoval: Vojkovice, Dědibaby, Křivousy, Dušník nad Vltavou, Veltrusy. Hořín, Lužec nad Vltavou a Kly. Zástupci obcí si obětavou pomoc moravskoslezských hasičů jen pochvalovali.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet