Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár skladu oděvů Zásobovacího centra ČD, a.s.

Dne 9. 2. 2007 v nočních hodinách byly povolány jednotky HZS Českých drah ze stanice Chodovská a HZS hl. m. Prahy ze Strašnic a Sokolské na nákladové nádraží Žižkov k nahlášenému kouři z budovy.

9. 2. 2007, 22:35 hod., nákladové nádraží Žižkov

Jednotky pražských městských a drážních hasičů likvidovaly požár skladu oděvů Zásobovacího centra ČD, a.s., který se nachází v areálu nákladového nádraží na Žižkově. Požár vznikl v prvním patře skladové budovy.

Hasiči museli nejprve překonat bezpečnostní zámek dveří, poté rozbrusem odříznout mříže, aby se k plamenům mohlo vůbec dostat. Hořelo v zadním traktu prvního patra budovy. Po relativně obtížném nalezení místa požáru díky složitosti budovy a nulové viditelnosti byl na jeho likvidaci použit C proud, vedený po vnitřním schodišti. Vzhledem k tomu, že se ohnisko požáru nacházelo uvnitř budovy, bylo nutné díky velmi silnému zakouření zasahovat v dýchacích přístrojích. Spotřeba dýchací přístrojů byla veliká, a tak byl na místo povolán protiplynový automobil z petřinské stanice pro výměnu tlakových lahví IDP. Po uhašení plamenů se za pomoci dvojice přetlakových ventilátorů začal prostor skladu nuceně odvětrávat a hasiči prováděli za pomoci nejprve strašnického AZ 30 a po vystřídání SaP pak žebříku z CPS následné vyklízení velkého množství hořících či doutnajících částí uskladněných oděvů – výstrojních součástek pracovníků Českých drah (obuv, uniformy, čepice, trika, košile, svetry, kabáty atd.). Na dohašovací práce bylo použito dvou vysokotlakých proudů od CAS 24 HZS hl. m. Prahy a CAS 24 HZS ČD Praha a ženijního nářadí.

Protože byl sklad plný a vyklízení značně vyčerpávající, bylo provedeno vystřídání zasahujících hasičů z HZS hl. m. Prahy a jako posilová se na místo požáru dostavila na žádost VZ také jednotka HZS Českých drah z Kralup nad Vltavou, neboť pražské drážní hasiče na rozdíl od městských kolegů nemá kdo vystřídat. Samotné vyklízení nebezpečných částí uskladněných oděvů trvalo do cca třetí hodiny ranní. Poté byla ohlášená likvidace a jednotka z CPS Sokolská se vrátila zpět na svoji stanici, rovněž tak i drážní jednotka z Kralup. Na místě zůstala pražská jednotka HZS ČD, která prováděla dohlídku nad požářištěm až do ranních hodin, kdy je předala uživateli. Při požáru nebyl nikdo zraněn, předběžná odhadnutá škoda dosahuje několika desítek miliónů korun, neboť díky plamenům a velkému žáru bylo velké množství uskladněných výstrojních součástek zcela zničeno či silně poškozeno.

V dopoledních hodinách proběhlo na místě požáru vyšetřování příčiny jeho vzniku, kterého se zúčastnila Policie ČR, ODZPP HZS hl. m. Prahy a zástupce uživatele. Na místě byl i speciálně vycvičený pes pro hledání hořlavin.

Foto: Miroslav Kosmata – HZS hl. m. Prahy a Václav Porkát – HZS ČD Praha
Sdílet