Pondělí 6. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči uzavřeli šetření velkých požárů

Příčina vzniku požáru kanceláří a dalších prostor Moravského rybářského svazu v půdní vestavbě domu v Průchodní ulici v Brně, který vzplanul v prosinci minulého roku, nebyla zjištěna, požár a jeho vznik v Excalibur City však ano.

Přesná příčina vzniku prosincového požáru kanceláří a dalších prostor Moravského rybářského svazu v půdní vestavbě domu v Průchodní ulici v Brně nebyla zjištěna. Experti Hasičského záchranného sboru Jihomoravského kraje šetření ukončili se dvěma verzemi vzniku požáru. Jednou je technická závada na elektroinstalaci objektu, druhou, a podle odborníků pravděpodobnější verzí, je zapadnutí hořící zábavní pyrotechniky do prostoru mezi střechou a komínem.
K požáru hasiči vyjížděli 14. prosince 2006 krátce po 6. hodině ráno. Při příjezdu hasičů na místo ze střechy nad půdní vestavbou pětipatrového domu plameny šlehaly až do výšky dvou metrů. Před hustým kouřem hasiči z domu evakuovali 11 lidí. Požár, který se rozšířil na plochu přes 70 čtverečních metrů, hasiči v dýchací technice likvidovali až do odpoledních hodin a při zásahu museli rozebírat žhnoucí zbytky stropních podhledů a konstrukce střechy. Oheň a zplodiny hoření poškodily většinu místností sídla rybářského svazu, hasičům se však podařilo zabránit rozšíření požáru na zasedací místnost. Způsobená škoda byla vyčíslena sedmi miliony korun.


Experti HZS Jihomoravského kraje rovněž uzavřeli šetření příčiny vzniku prosincového požáru obchodního centra Excalibur city v lokalitě Hatě u Chvalovic na Znojemsku. Šetření potvrdilo původní verzi, podle níž požár způsobila nedbalost při používání zábavní pyrotechniky v prodejním stánku na parkovišti u centra. Požár vypukl 20. prosince po 17. hodině poté, co ze stánku vietnamského prodejce začala vylétat hořící zábavní pyrotechnika, od níž se vzňalo šest zaparkovaných vozidel i obchodní centrum. Oheň se rozšířil do přízemí i prvního patra objektu. Celé centrum se podařilo evakuovat ještě před příjezdem hasičů.
Požár byl operačnímu středisku HZS ohlášen v 17:24 hodin, při jeho likvidaci zasahovalo osm jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů z okresu Znojmo. Na místo vyjelo i 21 jednotek dobrovolných hasičů z Rakouska, spolu s hasiči přijelo také 42 aktivistů rakouského Červeného kříže. Přestože u požářiště bylo 209 rakouských hasičů, při likvidaci požáru zasahovala část dolnorakouských jednotek, ostatní zůstaly v záloze. Všechny rakouské hasičské jednotky odjely ve 22 hodin.
Proti plamenům hasiči z parkoviště i z výškové techniky nasadili 17 vodních proudů a na požářiště zřídili kyvadlovou dopravu vody ze zdroje ve Chvalovicích. Zásah komplikovalo silné zakouření objektu a silný vítr. Požár hasiči dostali pod kontrolu ve 21:49 hodin, likvidace po rozebírání a dohašování prohořelých konstrukcí objektu a dalších míst byla ukončena 21. prosince v 11:09 hodin. Při požáru byli zraněni dva lidé – do nemocnice byl pro podezření z nadýchání toxickými zplodinami hoření převezen jeden z návštěvníků centra, další muž, jehož totožnost nebyla zjištěna, utrpěl lehké popálení prstu ruky a byl ošetřen na místě. Průzkum objektu nepotvrdil informace o velkém množství zraněných a mrtvých lidí, které se po vzniku požáru objevily v některých rakouských médiích.
K likvidaci požáru na místo vyjelo celkem 29 požárních jednotek, které tvořilo 278 českých i rakouských hasičů. Škoda způsobená požárem dosud nebyla detailně vyčíslena a zatím se pohybuje v od 100 do 150 milionů korun.

por. Mgr. Jaroslav Haid, tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kraje

-wap-
Sdílet