Sobota 18. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Převrácený návěs se štěrkem zcela zablokoval silnici, zásah trval dlouhých sedm hodin

Na téměř sedm hodin zkomplikovala řidičům u obce Polichno život dopravní nehoda dvou vozidel. Po vzájemné kolizi dodávky a nákladního vozidla došlo k převrácení tahače i s jeho návěsem. Převrácená nákladní souprava zatarasila vozovku po celé její šířce a povrch komunikace pokryla vrstva vysypaného makadamu. Z poškozené nádrže tahače začala také unikat nafta.

O vzniku události bylo krajské operační středisko hasičů informováno v 09:45 hodin. Do tří minut od vyhlášení poplachu už na místo události mířily zásahové automobily profesionálních hasičů ze stanic Luhačovice a Uherský Brod. Současně byl také vyhlášen poplach jednotce dobrovolných hasičů z Luhačovic, která se k profesionálním kolegům připojila s dalším zásahovým vozidlem.

Provedeným průzkumem místa zásahu bylo zjištěno, že došlo ke zranění jedné osoby, která byla v době příjezdu hasičů již v péči posádky zdravotnické záchranné služby. Vzhledem k úniku nafty, který se hasiči pokoušeli rychle zastavit, a nutnosti následného odčerpání zbytku paliva z nádrže tahače byla na místo nehody vyslána posilová jednotka z centrální stanice Zlín s jedním zásahovým a technicko – chemickým automobilem.

Vzhledem ke skutečnosti, že nehoda blokovala provoz na hlavní komunikaci z Luhačovic do Uherského Brodu, byla doprava odkláněna policisty po objízdných trasách.

Po domluvě zajistil majitel havarované soupravy příjezd další techniky, která provedla naložení vysypaného nákladu a následně i vyproštění tahače s návěsem. Po dokončení likvidačních prací byl v odpoledních hodinách provoz na komunikaci plně obnoven.

Poslední ze zasahujících jednotek hasičů se na svou stanici vrátila až po šestnácté hodině. V 16:46 hodin pak byla událost operačním střediskem definitivně uzavřena.

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet