Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Středočeský kraj začíná posílat peníze na opravy výzbroje, kterou hasiči používali při letošních povodních

Jedny z prvních peněz, které Středočeský kraj posílá na odstraňování škod po letošních červnových povodních, jdou dobrovolným a profesionálním hasičům. Zasahující hasičské sbory a jednotky dobrovolných hasičů dostanou peníze na opravy výzbroje, kterou používali během pomoci lidem při letošních červnových povodních.

„Celkem Středočeský kraj ze svého rozpočtu zaplatil 1,991 milionu korun zasahujícím jednotkám z Hasičského záchranného sboru ČR a jednotkám Sborů dobrovolných hasičů na opravy poškozených čerpadel a 1,41 milionu korun za poškozené hadice. Katastrofální záplavy postihly ve středních Čechách celkem 213 obcí. Nejhorší situace byla na Mělnicku, okolí Prahy, na Příbramsku, Berounsku a na Kolínsku. Přívalové deště, které kraj zasáhly těsně po skončení záplav na začátku června, zasáhly především Kladensko. Škody, které voda v našem regionu způsobila, jdou do miliard korun,“

řekl hejtman Středočeského kraje Josef Řihák

Během povodní od 1. do 6. června 2013 vyjížděli hasiči, policisté, či zdravotničtí záchranáři ve Středočeském kraji celkem k 2122 případům. V zaplavených a vodou ohrožených obcích a městech zasahovalo v té době celkem 3568 profesio­nálních a 9270 dobrovolných hasičů. Na záchranných operacích se podílelo 892 profesionálních a 1854 dobrovolných hasičských jednotek. V akci měli dobrovolní i profesionální středočeští hasiči celkem 419 cisteren, 160 dopravních aut, 140 speciálních osobních aut, 8 vyprošťovacích strojů, jeřáby, autobusy, záchranné čluny, vrtulník a další techniku.

Své domovy ohrožené velkou vodou muselo opustit celkem 7322 občanů, kteří se odstěhovali do evakuačních center nebo ke svým příbuzným a známým. Pět obyvatel středních Čech bohužel přišlo v souvislosti s povodněmi o život.

Při povodních a při následném úklidu v regionu pomáhalo 160 vojáků. Středočeský kraj aktuálně eviduje povodňové škody přibližně za 3,5 miliardy korun. Výše povodňových škod na krajském majetku, a to zejména na komunikacích a dopravních stavbách, je přibližně 355 milionů korun.

„Srdečně tímto děkuji všem hasičům, vojákům, policistům, zdravotníkům, dobrovolníkům a ostatním členům složek integrovaného záchranného systému, kteří se do pomoci bližním při letošních povodních na začátku června zapojili. Velmi si této pomoci vážím a přeji všem, kteří pomáhali ostatním lidem, aby, až budou v nouzi, také našli na konci své dlaně pomocnou ruku,“

poděkoval za pomoc při záplavách středočeský hejtman Josef Řihák

I když škody, které při letošní povodni vznikly, byly velké, přesto byly menší, než při minulých záplavách v roce 2002. A nebylo to jen proto, že hladina vody mnohde dosáhla níže hranici, než při předchozí potopě.

„Myslím si, že proti povodni z roku 2002, kdy jsme netušili, co náš čeká, jsme byli na letošní záplavy mnohem lépe připraveni. Perfektně pracoval například středočeský krizový štáb a jeho pracovní skupina. Podobně skvěle obstály i jednotlivé povodňové štáby v obcích a městech. Myslím si, že díky jednotnému, přesnému a koordinovanému postupu se nám podařilo zabránit ještě větším škodám na životech a majetku lidí. Problémem jsou nedokončené nebo nedostatečně dimenzované protipovodňové stavby. Ukázalo se, že tam, kde se hráze povedlo dokončit, jako například v Mělníku, tam velká voda napáchala jen minimální škody. Naopak například v Hoříně, kde nebyla vybudována dostatečně vysoká hráz, či v Zálezlicích, kde protipovodňový val nebyl dostavěn, byly škody opět velké,“

prohlásil středočeský hejtman Josef Řihák

I když každá z povodní, která Českou republiku za posledních 20 let zasáhla, byla jiná, přesto měly jedno společné. První na pomoc lidem v nouzi pokaždé přicházeli profesionální i dobrovolní hasiči. Středočeský kraj podle svého hejtmana Josefa Řiháka tuto skutečnost intenzivně vnímá a velmi si váží práce hasičů. Do budoucna je chce ještě více podporovat, než dosud.

„Pomoc kraje zaměříme především na dobrovolné hasiče. Myslím si, že je načase, aby došlo k obměně jejich mnohdy hodně zastaralé techniky. Věřím, že v tomto ohledu hasičům pomůže změna zákona o pojišťovnictví, kterou nedávno schválil Parlament ČR. Středočeský kraj se zaměří i na obnovu hasičských zbrojnic především v menších městech a obcích. Chystáme se realizovat takzvanou akci H, při které hasičům zaplatíme materiál a oni si sami opraví své zbrojnice a klubovny,“

doplnil hejtman Středočeského kraje Josef Řihák

Martin Poulíček
Odbor Kanceláře Hejtmana

Sdílet