Pátek 29. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

TFA TORUŇ 2013: Čeští hasiči reprezentovali republiku v Polsku, součet nejlepších časů zaručil týmu zlatou medaili

Nejen dvě desítky závodníků z české TFA reprezentace vyrazily v posledním červnovém víkendu na další TFA, tentokrát do Polska – konkrétně do Toruně, kde proběhlo polské mistrovství právě v této disciplíně.

Po unavující cestě autobus zastavil doslova několik metrů před startem a čeští závodníci začali rovnou nastupovat na starty dvojic a štafet disciplíny Firefighter's Com­bat Challenge.

Jedna ze dvou českých štafet se kvalifikovala do vyřazovacího finále, které proběhlo následující den.


Druhý den (28. června 2013) už nebyl tak hektický, Češi byli (na rozdíl od TFA v Německu) rozmístěni během celého dne, každý závodník tak měl čas na relaxaci i sledování výkonů svých kolegů či soupeřů.

Startovalo se opět stylem Firefighter's Com­bact Challenge, tedy něco odlišného od čistokrevného TFA.

Závodník vybíhá s hadicí do věže z lešení, kam po doběhnutí vytahuje závaží. Následně seběhne dolů, kde se ujímá kladiva u „keiser boxu“, aby následně (stále běží v kuse) vyběhl na překážkovou trať, oběhl několik kusů hasicích přístrojů a začal roztahovat zavodněnou céčkovou hadici.

Když s ní následně proběhne dveřmi jako do westernového baru, jeho úkolem je trefit správně mířeným proudem terč a poté ho už čeká jen figurína, kterou táhne několik desítek metrů do cíle, jak samozřejmě můžete vidět a slyšet ve videu.

Česká štafeta (opět ve Firefighter's Com­bat Challenge) vypadla v rozběhu s Američany, čemuž se nelze až tolik divit, protože tato disciplína ze vzdáleného kontinentu pochází a v České republice na ni nikde nenarazíte.


Poslední den, tedy 29. června 2013 již na novoměstském náměstí v Toruni probíhalo samotné TFA, jehož se účastnili kvalifikovaní závodníci.

Nejprve v historickém centru města roztáhnout a smotat hadice a následně přejít ke druhé disciplíně – figuríně. Ta byla „písková“ a klasický Rautekův úchop na ni nefungoval. Závodníci se tak museli přes figurínu převalit a mezitím ji správně uchopit. Proběhnutí s barely tunelem a přelezení bariéry bylo již jen standardem.

Postavit žebříky, vynést barely do věže, vytáhnout závaží, snést barely opět dolů a našroubovat část proudnice, víceméně klasická třetí disciplína.

Na závěr už „jen“ 400 metrový běh k věži a výběh až na její vrchol.


Ačkoliv v obrovské konkurenci na medailovou pozici v jednotlivcích dosáhl z českého týmu jen Josef Vlk (stříbrná v kategorii M45), celkově byly časy Čechů na tak dobré úrovni, že zlatá medaile za týmy (součet tří nejlepších časů) nakonec putovala právě do naší republiky.


Na mistrovství do Polska přijeli mimo českou reprezentaci také Jiří a Martin Štábl, reprezentující SDH Vranová Lhota a Josef Palát z HSZP Deza Valašské Meziříčí.

Sdílet