Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár v podzemí nákupního centra v Thajsku

Zásah profesionálních hasičů thajského města Bangkok z prosince loňského roku pohledem českého hasiče od začátku do konce, který se k němu dostal při svém pobytu v této exotické zemi.

Tento výjezd bangkokských hasičů jsem zažil loni 11. prosince. Jednalo se požár v prvním podzemním podlaží osmipatrového nákupního centra. Měl jsem štěstí, protože jsem byl přímým účastníkem od „příjezdu“ (jestli se to tak dá nazvat, protože provoz v Bangkoku je vážně něco neskutečného) až po jejich odjezd zpátky na základnu. Zasahovalo asi 15 hasičů, vybaveni byli dýchacími přístroji hned od několika výrobců (Sabre Centurion – Scott, Dräger). Dále nomexové obleky, přilby Gallet – krátké i klasické + přilby thajské výroby, zásahová obuv zřejmě Ranger, automobily s nástavbami Metz a Rosenbauer a pick-upy, prostě jako u nás…

Zásah jako takový se mi podle průběhu zdál podobně řešený jako by probíhal u nás. I když tady to bylo v daleko větším poklidu, což je pro celé Thajsko příslovečné.

Všichni zaměstnanci i nakupující byli evakuováni bezpečnostní službou ještě před příjezdem hasičů – většina evakuovaných se spořádaně srovnala do několika řad vedle obchoďáku a vyčkávala na další pokyny hasičů. Další zajímavostí bylo, že se všem lidem, ať už evakuovaným, nebo těm, kteří jenom procházeli, začala z okolních obchodů podávat zdarma čistá voda v PET lahvích.

Po čtyřech hodinách, ve 35 stupňovém horku, začali hasiči pomalu balit věci a vraceli se na základnu. S několika z nich jsem mluvil – když zjistili, že jsem taky hasič – v pohodě mě nechali fotit a sledovat vše z bezprostřední blízkosti. Dozvěděl jsem se od nich taky, že jich je v 10ti miliónovém Bangkoku ve 32 stanicích přes tisíc.

Pro Požáry.cz a jejich čtenáře napsal profesionální hasič Jirka Vavruška

Pozn. Text není redakčně upraven

-wap-
Sdílet