Čtvrtek 2. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči vyprošťovali řidiče z auta spadlého ze srázu ve Starých Hamrech, na místo letěl i vrtulník

Čtyři jednotky hasičů s celkem pěti zásahovými vozidly vyjely dnes krátce před polednem k dopravní nehodě osobního automobilu do Starých Hamrů, místní části Jamník. Osobní automobil spadl z cca sedmimetrového srázu a řidič byl zraněn. Na místě taktéž zasahovala ZZS Moravskoslezského kraje (mimo jiné i vrtulník) a Policie ČR.

Operační středisko hasičů obdrželo tísňovou výzvu dnes v sobotu 29. 6. 2013 v 11:58 hodin. Bylo hlášeno, že došlo k dopravní nehodě jednoho osobního automobilu, který spadl z cca 7 m srázu a řidič zůstal uvnitř uvězněn. Na místo byly ihned vyslány tři jednotky hasičů (HZS MSK – ÚO Frýdek-Místek, stanice Frýdek-Místek, JSDH Frýdlant nad Ostravicí a JSDH Staré Hamry).

Hasiči po příjezdu na místo zjistili, že ve vozidle spadlém ze srázu je uvězněn řidič, který je v péči člena Horské služby, který jel náhodně okolo a byl svědkem dopravní nehody. Tento mu poskytl předlékařskou pomoc a byl u zraněného řidiče do příjezdu hasičů.

Hasiči zafixovali zraněnému řidiči krční páteř a vynesli jej na silnici i za pomocí jištění lezeckou technikou pomocí nosítek z vrtulníku ZZS, kde byl předán do péče záchranářů. Na vyproštění nemusely být naštěstí použity hydraulické vyprošťovací nástroje. Poté provedli kontrolu na únik provozních kapalin, přičemž se ukázalo, že nedošlo k jejich úniku z havarovaného vozidla.

Následně byl na místo povolán specializovaný jeřáb AJ-AC 60 Demag ze stranice HZS MSK Ostrava-Zábřeh, který po ukončení šetření dopravní nehody Policií ČR vyprostil havarované vozidlo ze srázu.

Celý zásah hasičů trval cca pět hodin, poslední hasičská jednotka se na svou základnu vrátila v půl sedmé večer.

por. Ing. Petr Holub
zastupující tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje

Sdílet