Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči z Dolního Města se konečně dočkali, z Holandska si přivezli CAS 24 S2Z na podvozku DAF

Po roce a půl hledání, vyjednávání a hlavně díky velkému úsilí starosty SDH Jaroslava Moravce bylo dne 22.06.2013 sboru dobrovolných hasičů z Dolního Města slavnostně předáno zásahové vozidlo DAF 75/240 ATI CAS 24 S2Z.

Toto vozidlo je vůbec prvním vozidlem v okrese Havlíčkův Brod dovezeným z Holandska. S pomocí pana Pavla Doležala si hasiči vozidlo sami sehnali a přivezli.

Díky tomu pořizovací cena, která byla plně hrazena z rozpočtu obce Dolní Město, nepřesáhla 1 milion korun.

Slavnostního předání se zúčastnili hosté z místně příslušného Hasičského záchranného sboru, tedy mjr. Ing. Bc. Zdenek Šach – vedoucí oddělení služeb a IZS, npor. Josef Doležal Dis. – velitel hasičské stanice v Ledči nad Sázavou a Světlé nad Sázavou, Jaroslav Venc – starosta obce Dolní Město a členové zastupitelstva obce Dolní Město.


Vozidlo na podvozku DAF 75/240 ATI s pohonem obou náprav. Přeplňovaný naftový motor má výkon 180 koní.

Hliníkovou nástavbu zhotovila společnost Kronenburg. Z jejího výrobního portfolia pochází rovněž čerpadlo, typ HY 1 200. Vozidlo má nádrže na 3 000 litrů vody a 80 litrů pěnidla. Na každé straně nástavby je hadicový naviják s 90 metry tvarově stálé vysokotlaké hadice s turboproudnicí, který je elektricky navíjený.

V zadní části nástavby je uchycen osvětlovací stožár se dvěma 1 000W halogenovými reflektory.

Automobil je 7 250 mm dlouhý, 2 500 mm široký a 3 400 mm vysoký. Celková hmotnost je 16 000 kg. Kabina je určena pro posádku 1 + 7.


Jednotka SDH Dolní Město je zařazena do kategorie JPO III. Přejeme jednotce, aby vozidlo sloužilo co nejdéle a nejlépe.

Starosta SDH Dolní Město Jaroslav Moravec děkuje všem, kteří se podíleli na koupi, dovozu a úpravách vozidla tak, aby splňovalo podmínky pro zařazení do IZS.

Velký dík také patří obci Dolní Město a zastupitelstvu obce, za poskytnutí finančních prostředků na koupi vozidla.

Kristýna Moravcová, Martin Kubíček
www.sdhdolnimesto.webnode.cz

Sdílet